Бившият френски президент Никола Саркози обяви, че Студената война приключи и че НАТО няма намерение да влиза във война с Русия.

Според него би било голяма стратегическа грешка, ако се случи.

Искам да заявя, че ние повече не живеем във времената на Съветския съюз и Варшавския пакт, Студената война приключи. НАТО няма цел да се бие с Русия, каза Саркози на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Мисля, че е стратегическа грешка да се мисли така”, добави тя.

По думите му Русия трябва да бъде включена в развитието на Европейския противоракетен щит.

Искам Европа да има противоракетен щит, би било хубаво, ако НАТО има такъв щит, но Русия трябва да бъде включена в това, поиска бившият държавен глава на френската република.

Саркози винаги е вярвал, че „би било грешка да се интегрира Украйна в НАТО, да се интегрира Украйна в Европа”.

Украйна не може да избира един или друг да бъде неин партньор. Украйна е приятел на Русия и трябва да бъде приятел на Европа. Заради това винаги съм вярвал, че би било грешка да се интегрира Украйна в НАТО, да се интегрира Украйна в Европа”, поясни Саркози.

Русия, ЕС и Турция, по думите му, могат да създадат общо интеграционно пространство.

Има три основополагащи членове на континента – Русия, ЕС и Турция. Можем да създадем общо пространство, включващо 800 милиона души. Ще има три компонента: политики на най-високо ниво, сигурност и икономическо сътрудничество. Следователно ние ще създадем нова работна рамка за сключване на политически споразумения или за разрешаване на разногласия, начинът, по който се прави през XXI век, добави той.

Според него Русия има незаменима роля в разрешаването на сирийския конфликт.

Никола Саркози се обяви за вдигане на санкциите срещу Москва.