България в Източна Европа в понеделник премина в категорията с най-висок риск в списъка на Съветите за контрол и превенция на заболяванията на САЩ за пътувания за дестинации по целия свят, съобщава СиЕнЕн.

България премина в категория ниво 4.

Дестинациите, които попадат в категория "Много високо ниво на Covid-19" от ниво 4, са имали повече от 500 случая на 100 000 жители през последните 28 дни, според критериите на CDC.

Хората трябва да избягват пътуванията до места, определени с известие "Ниво 4", препоръчва CDC. Всеки, който трябва да пътува, първо трябва да бъде напълно ваксиниран, съветва агенцията. Почти 90 дестинации вече са изброени като ниво 4.

Сред скандинавските държави Норвегия също се изкачи до "Ниво 4: Covid-19 Много високо", точно когато страната облекчи повечето от вътрешните си ограничения, свързани с Covid през уикенда. Съседите Швеция и Дания са включени в категория ниво 3 на CDC.

И Норвегия, и България преди бяха посочени като "Ниво 3: Високо ниво на Covid-19". Категория 3 ниво се прилага за дестинации, които са имали между 100 и 500 случая на 100 000 жители през последните 28 дни.

Съобщенията за пътуване на CDC варират от ниво 1 ("ниско") до ниво 4 ("много високо"). CDC не посочва САЩ в своите препоръки за пътуване.

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

Фабрики за тролове разпространяват съмнителни мнения в социални медии

Двете нови дестинации, добавени към ниво 4 на 27 септември, са: България и Норвегия

Можете да видите нивата на риск на CDC за международни дестинации на страницата с препоръки за пътуване.

В по-широките си указания за пътуване CDC препоръчва да се избягват всички международни пътувания, докато не бъдете напълно ваксинирани.

"Напълно ваксинираните пътници е по-малко вероятно да се заразят и да разпространят Covid-19. Въпреки това, международните пътувания създават допълнителни рискове и дори напълно ваксинираните пътници могат да бъдат изложени на повишен риск от получаване и евентуално разпространение на някои варианти на Covid-19", посочва агенцията.

Covid ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Covid ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Западноевропейците достигат до 90% ваксинация, а българите не спазват мерки, не носят маски и не се ваксинират