Американските власти готвят да изтеглят хиляди свои войски от Афганистан в замяна на редица отстъпки от радикалното движение на талибаните като част от мирно споразумение в републиката. Това съобщи в четвъртък The Washington Post, позовавайки се на своите източници в Белия дом.

Според техните данни, в съответствие със споразуменията, талибаните трябва да започнат преговори за по-голямо мирно споразумение директно с афганистанското правителство. В същото време САЩ ще намалят контингента си в страната от около 14 хиляди до 8-9 хиляди военни. Около толкова са били разположени в републиката, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп встъпи в длъжност през 2017 година.

Талибаните отхвърлят преки преговори с афганистанското правителство

Талибаните отхвърлят преки преговори с афганистанското правителство

Това може да стане след сключване на споразумение със САЩ

Като част от споразумението талибаните трябва по-специално да спазват примирието и да изоставят връзките с терористичната мрежа на Ал Кайда. Споразумението беше сключено след няколкомесечни разговори между талибаните и специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад. Според източници във вестника се очаква работата по него да приключи преди президентските избори в Афганистан, които ще се проведат през септември. Изданието посочва обаче, че лидерите на талибаните могат да забавят приемането на това споразумение и да откажат да скъсат връзките с Ал Кайда, което е "значителен проблем".

Източник в "Вашингтон пост" заяви, че САЩ и талибаните "с 80% или 90%" са стигнали до сключването на мирно споразумение. "Все още има дълъг път и последните 10% или 20%", добави той. Администрацията посочи, че преговорите за допълнително намаляване на американския военен контингент ще се проведат с участието на талибаните и представители на афганистанското правителство. В изданието на Пентагона съобщиха, че Министерството на отбраната на САЩ не е получило заповеди за изтеглянето на войски от Афганистан.

САЩ и талибаните очертават изтеглянето на НАТО от Афганистан

САЩ и талибаните очертават изтеглянето на НАТО от Афганистан

Талибаните отказват да разговарят с правителството на Гани

Някои представители на афганистанските власти, отбелязва статията, се опасяват, че споразумението между САЩ и талибаните, което предвижда изтеглянето на американските войски, може да отслаби пазарната им позиция по време на преговорите в Афганистан. Освен това източниците отбелязват изданието, че войските на Федерална република Германия вероятно ще останат в северната част на Афганистан, а италианските - в западната. Според Пентагона от избухването на военни действия през 2001 г. в страната са загинали около 2,4 хиляди американски войници, повече от 20 хиляди са ранени.

По-рано талибаните заявиха, че се надяват да постигнат споразумения със САЩ на предстоящите преговори, които ще започнат в катарската столица Доха в края на тази седмица.