Посланикът на САЩ в Южна Корея коментира, че е изненадан и доволен, че Северна Корея не е предала на Вашингтон "коледен подарък" заради блокираните ядрени преговори. Дипломатът каза още, че президентът Доналд Тръмп все още вярва, че Корейският полуостров може да остане без ядрения оръжия, информира АП.

САЩ измамиха Пхенян на ядрените преговори, отвърна КНДР след писмото на Тръмп до Ким

САЩ измамиха Пхенян на ядрените преговори, отвърна КНДР след писмото на Тръмп до Ким

Ние бяхме измамени от САЩ, бяхме хванати в диалога

КНДР предупреди, че "коледният подарък" за САЩ ще зависи от действията на Вашингтон, което доведе до безпокойство, че Пхенян може да проведе голямо изпитание на оръжие. Северна Корея не е провеждала такъв тест, въпреки че САЩ не направиха отстъпки до изтеклия в края на миналата година краен срок, наложен от лидера на КНДР Ким Чен-ун.

"Може да съобщите, че аз лично съм изненадан. Но аз също се радвам...че нямаше коледен подарък", коментира посланик Хари Харис пред журналисти в Сеул. "Вашингтон в крайна сметка беше подготвен за всичко, ние сме доволни, че нямаше ядрено изпитание или тест на междуконтинентална балистична ракета", добави той.

Южна Корея иска от САЩ лидерство за ядрената програма на КНДР

Южна Корея иска от САЩ лидерство за ядрената програма на КНДР

След последните опити на Севера

Посланикът каза още, че Тръмп и южнокорейският президент Мун Дже-ин "държат вратата отворена за преговори и се надяват, че Ким Чен-ун ще влезе през тази врата".

"Така че топката е в тяхното поле", смята той.

Харис коментира още, че Тръмп вярва, че Ким ще изпълни обещанието си от Сингапур. На първата среща на върха в Сингапур през 2018 г. лидерът на КНДР обеща да работи за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Двамата лидери също се съгласиха да работят за траен мир на Корейския полуостров. Последвалите две срещи на върха и други срещи на по-ниско ниво не доведоха до голям напредък.

Ким Чен-ун: КНДР разработва ново стратегическо оръжие

Ким Чен-ун: КНДР разработва ново стратегическо оръжие

САЩ пропуснаха крайния срок за рестартиране на преговорите

"Президентът Тръмп...все още вярва, че Ким Чен-ун ще изпълни ангажимента, който те поеха заедно в Сингапур. Трябва да се концентрираме върху виждането на президента Доналд Тръмп, че има място за обсъждания тук".