Топ съветник на лидера на КНДР Ким Чен-ун заяви, че Пхенян няма да участва в този вид разговори като миналата година, когато Ким се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой, въпреки разбирателството между двамата лидери, информира Си Ен Ен.

Северна Корея обсъжда "нападателни мерки"

Северна Корея обсъжда "нападателни мерки"

Ким Чен-ун говори на заседание на партията

В съобщение, публикувано на английски от държавната медия на Северна Корея, Ким Ке-гван отбеляза, че Пхенян вярва, че е бил "измамен от САЩ" и подчерта, че Вашингтон пропиля последните 18 месеца, по време на които малък напредък беше постигнат по въпроса за ядрено разоръжаване на КНДР.

"Ние бяхме измамени от САЩ, бяхме хванати в диалога в продължение на година и половина, и това беше загубено време за нас", оплака се съветникът.

Ким Ке-гван направи коментарите на фона на растящата несигурност около ядрените преговори между двете държави. В обръщение на Нова година Ким съобщи, че страната му "никога" няма да изостави ядрените оръжия, ако САЩ не прекратят "враждебната си политика" към Пхенян.

САЩ: Северна Корея готви ракетен тест

САЩ: Северна Корея готви ракетен тест

Предупреждение за гражданската авиация

Изявлението на севернокорейския представител очевидно попарва надеждите за повторно отваряне на вратата за дипломация с изпратеното от Тръмп писмо до Ким по случай рождения му ден.

"Въпреки че председателят Ким Чен-ун има добри персонални чувства към президента Тръмп, те са, в истинския смисъл на думата, "лични", коментира още Ким Ке-гван.

Северна Корея провела "важно изпитание"

Северна Корея провела "важно изпитание"

С това укрепвала ядреното си възпиране

"Никога няма да има подобни преговори като тези във Виетнам, на които ние предложихме размяна на важен ядрен обект на страната за отмяна на някои санкции на ООН в опит да се намали страданието на миролюбивия народ дори малко", продължи той.

Съветникът също разкритикува и Южна Корея, обвинявайки Сеул в опит да се наложи в ролята на посредник между Пхенян и Вашингтон със съобщението, че Тръмп е поискал от дългогодишния съюзник на САЩ да помогне да достави поздравителната телеграма за рождения ден на лидера на КНДР.

Ким Ке-гван заяви, че КНДР е получила поздравлението. Той поясни, че има "специален канал за свръзка" между двамата лидери и намекна, че Южна Корея не е осведомена, че съществува.

Според него Сеул се меси в личните отношения между Ким Чен-ун и президента Тръмп.

Експерти коментират, че с това съобщение Пхенян вдига цената за евентуално възобновяване на диалога.