САЩ са единствената държава в света, където непълнолетни могат да бъдат осъдени на доживотен затвор без право на замяна, съобщава Sentencing Project, цитиран от Axios.

Синтоя Браун получи доживотна присъда на 16-годишна възраст за убийството на 43-годишния брокер на недвижими имоти от Нашвил Джони Алън, който е платил за полов контакт. Вчера 30-годишната беше помилвана от губернатора на американския щат Тенеси.

21 щата и Окръг Колумбия забраниха осъждането на непълнолетни на доживотен затвор, а Върховният съд прие няколко решения, които правят по-трудно осъждането на деца на доживотен затвор. Но все още повече от 2000 души са изправени пред доживотен затвор за престъпления, които са извършили на под 18-годишна възраст.

Си Ен Ен отбелязва, че Синтоя Браун беше осъдена за грабеж и убийството на Алън. Докато прокуратурата твърди, че тя е убила мъжа, за да го ограби, Синтоя заяви, че се е страхувала за живота си.

Американската медия отбелязва, че от осъждането й законодателството в Тенеси е променено. Документален филм, вдъхновен от процеса срещу Синтоя, е оказал влияние за промяна на щатските закони, свързани с жертвите на сексуална експлоатация.

През последната година редица звезди говориха в подкрепа на Синтоя.

Според изследвания повечето деца, осъдени на доживотен затвор без замяна, имат трудна, травматична и сложна история. 79% редовно са били жертва на физическо насилие в домовете си. По-малко от половината са посещавали училище след извършване на престъпление. 32% са израснали в обществени домове.