Повече от две години ще отнеме евакуацията на всички афганистанци, които са помагали на американските сили по време на военната кампания. Това съобщи в събота телевизия NBC, като се позова на данни, предоставени от американската администрация.

Към днешна дата около 700 души са евакуирани от Афганистан по специална имиграционна програма заедно с изтеглянето на войските на САЩ. NBC изчисли, че това представлява по-малко от един процент от общия брой афганистанци, кандидатстващи за убежище със семействата си.

В същото време операцията за презаселване дори на първата група афганистанци, около 4 хиляди души, ще отнеме, както се очаква, около два месеца и ще бъде завършена след пълното изтегляне на американските войски. Според съобщения на западните медии, около 18 000 афганистанци, които са помогнали на американските войски, включително като преводачи, и около 53 000 други членове на семейството се надяват да получат имигрантски визи за САЩ.

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

Байдън: САЩ продължават да сътрудничат на Афганистан

На фона на талибанските атаки и наближаващото изтегляне на американските войски

Боевете в дългогодишния конфликт в Афганистан се засилиха от май насам, когато чуждестранните сили започнаха последния етап от изтеглянето от страната, което трябва да приключи по-късно този месец. Талибаните по-рано превзеха столица на афганистанска провинция, нанасяйки пореден тежък удар на правителството, подкрепяно от Запада.

САЩ изтеглят войските си до 31 август тази година.