САЩ финансира обновяването на първия реактор в румънската АЕЦ "Черна вода" и изграждането на блокове 3 и 4. Министърът на икономиката на Румъния Вирджил Попеску ще подпише две споразумения с американски представители за този проект, съобщи американският посланик в Румъния Адриан Цукерман, цитиран от "Романиа инсайдър".

"Министър Попеску ще се срещне с министъра на енергетиката, за да инициира споразумение за междуправителствено сътрудничество за обновяването на един ядрен реактор и изграждането на два нови реактора в ядреното съоръжение "Черна вода" в Румъния. Този проект от 8 милиарда щатски долара ще бъде парадигма за бъдещи румънско-американски проекти за икономическо и енергийно развитие", коментира Цукерман.

"Министър Попеску ще се срещне с президента и председател на Exim Bank Кимбърли Рийд, за да изпълни меморандум за разбирателство за финансирането на ядрения проект и други проекти в Румъния. Финансовият пакет е най-големият досега получаван от Румъния финансов пакет и е показателен за доверието, което САЩ имат в своя дългогодишен партньор и съюзник. Двустранните отношения между САЩ и Румъния никога не са били по-силни", добави американският посланик.

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

САЩ са против строежа на "Балкански поток" и АЕЦ "Белене"

Руското оборудване за втората ядрена централа е технологично остаряло

Министърът на отбраната Николае Сиука се срещна с министъра на отбраната на САЩ Еспър във Вашингтон, за да подпише двустранна Пътна карта за споразумение за сътрудничество в областта на отбраната за годините 2020 до 2030.

"Това стратегическо споразумение за отбрана допълнително ще потвърди ангажимента на САЩ да помогнат на Румъния да се защити срещу зловредните чужди сили и да запази целостта на границите си", каза Цукерман.

През август 2019 г. президентът на Румъния Клаус Йоханис се срещна американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, на която те обсъдиха военното сътрудничество и енергийната сигурност. Малко след това САЩ и Румъния подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на гражданската ядрена енергия. Споразумението е подписано от министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери и бившия премиер на Румъния Виорика Данчила на 24 септември по време на срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк. След това Румъния прекрати споразумението си с China General Nuclear Power Corporation за разработване на третия и четвъртия блок на атомната електроцентрала "Черна вода".

Румъния и САЩ също имат Меморандум за разбирателство за развитието на 5G технология, която определя критерии за прозрачност за доставчиците, които ще бъдат избрани да развиват 5G мрежи. САЩ се застъпват категорично срещу използването на китайска технология за развитие на 5G мрежи.

Помпео обещава САЩ да се ангажират с влиянието на Русия и Китай на Балканите

Помпео обещава САЩ да се ангажират с влиянието на Русия и Китай на Балканите

Вашингтон се стреми регионът да остане свързан със Запада