Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обеща в петък, че Вашингтон ще остане сериозно ангажиран на Балканите, където Китай и Русия печелят политическо и икономическо влияние, съобщава АП.

"Съединените щати вече не изостават. Ние бяхме невероятно ангажирани в този регион, на дипломатическия фронт. Ще продължим да се ангажираме по сериозен начин. Опитваме се да оставим тези места така, че да са свързани със Запада", коментира той от Дубровник, хърватския курорт на Адриатическо море, последният етап от европейското му турне, което включваше Гърция, Италия и Ватикана.

Тъй като Вашингтон откъсна поглед от Балканите след края на войните през 90-те години на миналия век, Москва, и Пекин бързо увеличиха своето влияние в региона. Китай го направи чрез своята многомилиардна икономическа програма, докато Русия го прави с политически натиск, най-вече чрез своя традиционен славянски съюзник Сърбия.

"Китай е глобален актьор. Те бяха много умни да измислят този формат на отношенията и политическия диалог и икономическата рамка със страните от Централна и Източна Европа", заяви хърватският премиер Андрей Пленкович на съвместната пресконференция.

"Обсъдихме също как американските отбранителни технологии могат да развият нашите стратегически и икономически отношения", каза Помпео и добави, че закупуването на бойни самолети е "суверенно решение на Хърватия".

Хърватия изригна: САЩ ще се опитат да ни "пробутат" изтребители F-16

Хърватия изригна: САЩ ще се опитат да ни "пробутат" изтребители F-16

Днес държавният секретар на САЩ е на посещение в Хърватия