САЩ ще изгонят най-малко 12 саудитски курсанти, обвинени в екстремистки връзки и в притежание на детска порнография. Това е установено след разследване на стрелбата във Флорида, извършена от саудитски военен, съобщават световни агенции.

Пентагонът спира обучението на саудитци след "Пенсакола"

Пентагонът спира обучението на саудитци след "Пенсакола"

Мярката е временна, ще засегне 850 души

През декември Мохамед Алшамрани, който е бил в САЩ като част от програма за обучение на саудитски войници, откри огън в класна стая във военноморската база в град Пенсакола, Флорида. При стрелбата загинаха трима моряци, а други осем бяха ранени. Полицията застреля нападателя.

Въпреки че повече от десет саудитски граждани не са обвинени в подпомагане на Алшамрани, по време на разследването е установено, че са имали връзки с екстремистки движения и са притежавали материали с детска порнография, информира Си Ен Ен.

Пентагонът предаде случая на правосъдното министерство. Разследването е проведено от ФБР. "Вашингтон пост" пише, че по време на проверката е установено, че няколко души не са подали сигнал за тревожно поведение на нападателя преди атаката.

Стрелецът от базата „Пенсакола“ е саудитец

Стрелецът от базата „Пенсакола“ е саудитец

Саудитският крал се е обадил на Тръмп…

В средата на декември Пентагонът обяви, че е проверил миналото на всички саудитски военнослужещи, които се обучават в САЩ и не е открил да има "сценарий за непосредствена заплаха".

Военното министерство прекрати обучението на саудитските курсанти в САЩ след атаката.

21-годишният стрелец, лейтенант от ВВС на Саудитска Арабия, е бил въоръжен със законно закупен пистолет "Глок". Според разпространяваната информация той публикувал манифест в "Туитър" преди стрелбата, в който заклеймява САЩ като "държава на злото".

По информация на "Вашингтон пост" ФБР поискал от Apple да отключи двата телефона на Алшамрани, но компанията отхвърлила молбата на правителството.

От Apple обясниха, че са помогнали на бюрото със споделяне на информацията на облака.

5000 чуждестранни курсанти преминават през обучение в САЩ, включително 850 саудитски граждани от всички родови войски.