САЩ ще наложат, нови, "болезнени" санкции срещу Венецуела.

Това стана ясно от речта на президента Доналд Тръмп "За състоянието на Съюза", която той вече произнесе пред Конгреса, предаде "Спутник".

Той заяви, че на тиранията на президента Николас Мадуро трябва да бъде сложен край.

Санкциите срещу Мадуро във Венецуела действат, според опозицията

Санкциите срещу Мадуро във Венецуела действат, според опозицията

Има срастване между власт и престъпност, предупреди тя

"Дипломатическа коалиция от 59 страни се обяви срещу социалистическия диктатор Николас Мадуро. Мадуро е нелегитимен лидер, тиранин, който се отнася жестоко със собствения си народ. Но тиранията му ще бъде смазана." - допълни Тръмп.

Американците стоят до венецуелците в борбата им за свобода, каза още той.

Не се изключват санкции срещу руския петролен гигант Роснефт заради сътрудничеството му с Венецуела, заяви високопоставен служител на администрацията на Тръмп

Припомняме, че руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети Венецуела в петък, показвайки подкрепа за президента Никола Мадуро, социалист, който Вашингтон иска да свали от власт.

Русия помогна на Мадуро да преодолее политическа криза, тъй като САЩ удариха Каракас със санкции и подобно на десетки други страни признават опозиционния политик Хуан Гуайдо като легитимен временен лидер на Венецуела.

Москва обяви санкциите на САЩ за незаконни и вредни, докато опозицията на Венецуела призова Вашингтон да засили натиска върху Русия за икономическата, дипломатическата и военната подкрепа на Мадуро.

Във Венецуела Лавров ще се срещне с Мадуро, както и с вицепрезидента Делси Родригес и външния министър Хорхе Ареаса за преговори за по-задълбочено сътрудничество в областта на енергетиката, минното дело, транспорта, селското стопанство и отбраната, съобщиха от външното министерство на Русия.

Миналата година САЩ засилиха дипломатически натиск върху Венецуела и наложиха санкции срещу държавната петролна компания. Опозицията на Венецуела оспори легитимността на преизбирането на Мадуро за втори мандат през 2018 г., а лидерът на опозицията Гуайдо се обяви за временен президент през януари миналата година, спечелвайки подкрепата на Вашингтон и други страни.

Мадуро остава на власт, подкрепен от военните, както и от Русия, Китай и Куба.

Русия праща Лавров във Венецуела, "противодейства" на санкциите на САЩ

Русия праща Лавров във Венецуела, "противодейства" на санкциите на САЩ

Посещава Куба и Мексико, след като Помпео посети Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан

В Мексико, Лавров ще се срещне с външния министър Луис Ебрард Касабон, за да обсъди икономическите и търговските връзки, както и сътрудничеството с Общността на Латинска Америка и Карибските държави. В Куба, Лавров ще се срещне със своя колега Бруно Родригес Парила, допълва Захарова.

За опозиционният лидер Хуан Гуайдо, подкрепян за временен лидер на Венецуела от САЩ, и неговите поддръжници, американските и международните санкции, наложени на правителството на социалистическия президент Никола Мадуро, имат реално въздействие.