Човек трябва да се запита дали Америка е загубила изцяло стратегическата си мисъл - или здравия си разум. От една страна, Министерството на отбраната публикува последната си оценка на китайската военна заплаха, отбелязвайки конкретно, че Пекин преминава от това, което в Пентагона наричат от "информационна война" към "интелигентна война" (с изкуствен интелект - ИИ).

От друга страна, Камарата на представителите одобри изменение на своя Закон за националната отбрана от 2021 г., което ще разшири разпоредбата "Купувайте американското", така че да може да блокира износа на отбранителни активи от най-близките съюзници на Америка, от които тя силно се нуждае при всяка конфронтация с Китай или Русия, пише за The Hill Дов С. Закхайм, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания и заместник-председател на борда на Изследователския институт за външна политика, бивш зам.-министър на отбраната и главен финансов директор на Министерството на отбраната от 2001 до 2004 г. и заместник секретар на отбраната от 1985 до 1987 г.

Председателят на комисията по въоръжени сили Адам Смит, представителят Мак Торнбъри и дори Белият дом на Тръмп се противопоставиха на изменението. Няма значение. Камарата гласува да приеме предложението на представителя Доналд Норкрос, изискващо до края на финансовата 2021 г. 75% от всички компоненти на основните отбранителни програми да бъдат произведени в САЩ и че американският дял на тези компоненти трябва да нараства с 5 процента през всяка следваща година, докато достигне 100 процента през 2026.

Ако това стане закон, защо от американските съюзници трябва да се очаква да изпълняват своите финансови задължения към НАТО или да увеличат своя принос към разходите за поддържане на американските сили на техните територии, в това липсва всякаква рационалност.

САЩ: Тръмп вече вижда стойността на НАТО и съществуването на съюзници

САЩ: Тръмп вече вижда стойността на НАТО и съществуването на съюзници

С 10 страни ще проведат ПВО учения в Европа, а Пентагонът готви 40 теста на хиперзвукови оръжия за 4 години

Следователно не би трябвало да е изненада, че 25-членният Меморандум за разбирателство за приобщаване - DMAG, представляващ повечето от най-близките съюзници на Америка се обърна към председателя на Комитета по въоръжените сили на Сената с призив да се отхвърлят разпоредбите "Купувайте американското".

В писмото на DMAG се посочва, че САЩ вече имат огромен излишък в отбранителната търговия със своите съюзници - той възлиза на близо 90 милиарда долара през 2018 г. Също така се отбелязва, че предложеното законодателство "значително ще наруши реципрочните споразумения за обществени поръчки в областта на отбраната ... които САЩ имат с многобройни съюзници и партньори."

Би могло да се твърди, че такова законодателство само ще накара европейците, по-специално, да увеличат покупките от собствената си индустриална база, вероятно за сметка на много американски отбранителни продукти, които иначе биха придобили.

Законодателството всъщност е пълно с вратички. По-конкретно, дава право на министъра на отбраната да се откаже от разпоредбите му. То изключва вече сключени търговски споразумения. То позволява придобиването на компоненти и системи, които не са достъпни на вътрешния пазар, ако Америка няма как по друг начин да се сдобие с това, от което се нуждаят военните. И все пак, ако тези вратички ефективно опорочават законодателството, защо изобщо да го приемаме? Освен това, както ясно посочва писмото на DMAG, съюзниците няма да разчитат на вратички, за да запазят вече слабата си търговска позиция.

Предполагаемата логика зад тези изменения е, че те ще предотвратят изтичането на работни места към други държави. Но тези притеснения усложняват дългогодишните вредни ефекти на синдрома "не е изобретено тук", който предполага, че съюзените държави са толкова изостанали в технологично отношение от Америка, че нямат много, ако изобщо имат нещо, което могат да предложат на американските военни.

Това просто не е така, но унищожава синергиите, които биха могли да се реализират, ако Вашингтон и неговите ключови партньори работят заедно върху технологиите, за които Пентагонът предупреждава, че ще дадат възможност на Китай да създаде "интелигентна" военна мощ.

Изкуственият интелект е една такава технология, която изисква съюзническо сътрудничество.

Скорошно учение на ВВС демонстрира силата на изкуствения интелект, като използва алгоритъм с изкуствен интелект във въздушен учебен бой срещу жив пилот в изтребител F-16. Алгоритъмът спечели.

Ако Америка наистина иска да изпревари Китай в разработването на ИИ и други модерни технологии за бойното поле, наложително е да се използва цялата налична мозъчна сила, независимо дали тя пребивава в Америка или е сред нейните съюзници. И ако някаква степен на работещи в чужбина е цената за осигуряване на това сътрудничество, това е цена, която си струва да се плати.

Тръмп обяви превъзходство на САЩ спрямо Русия и Китай в оръжейните системи

Тръмп обяви превъзходство на САЩ спрямо Русия и Китай в оръжейните системи

"Имаме системи, които никога не сте виждали!"