Американски и афганистански сили провеждат съвместни операции срещу лаборатории за опиум на талибаните в опит да се прекъсне основният източник на приходи, обявиха официални представители от САЩ и Афганистан, цитирани от Ройтерс.

Американският генерал Джон Никълсън показа видеоматериали на пресконференция, които разкриват бомбардирането на лаборатории за производство на наркотици на талибаните.

Миналата нощ проведохме въздушни удари в северната провинция Хелманд, за да ударим талибаните, където ги боли - източниците им на приходи от наркотици, каза той.

ООН отчита 87% увеличение на производството на опиум в Афганистан

ООН отчита 87% увеличение на производството на опиум в Афганистан

Регионите, в които се отглежда опиумен мак, са нараснали до рекордните 328 000 хектара

През изминалата седмица от ООН съобщиха, че производството на опиум в Афганистан е достигнало рекорден връх през тази година - увеличение с 87% в сравнение с предходната година.

Близо половината от афганистанския опиум е превърнат в морфин или хероин преди да бъде разпространен в страната и чужбина.

Никълсън добави, че атаките са част от новата политика на президента Доналд Тръмп в Афганистан.

Генералът показа едно видео, на което боен самолет Ф-22 пуска 113-килограмова бомба върху две сгради, подчертавайки, че намираща се в близост до тях трета сграда е непокътната.