Американски и филипински войници започнаха ежегодни военни учения, които бяха отменени миналата година заради пандемията от коронавирус, информира ДПА.

"Баликатан" ("Рамо до рамо") започнаха с церемония в щаба на армията на Филипините.

Ученията се провеждат на фона на засиленото сътрудничество между Манила и Вашингтон с оглед разполагането на китайски кораби в спорното Южнокитайско море.

В игрите участват 1700 войници, включително 700 от САЩ.

На последните учения през 2019 г. участваха 7500 войници, включително 3500 от американска страна.

Министерството на отбраната на Филипините съобщи, че тазгодишните учения са в по-малък мащаб заради пандемията от коронавирус.

"Баликатан" имат за цел подобряване на оперативната съвместимост на въоръжените сили на САЩ и Филипините при отбрана на територия, борба с тероризма и отговор при хуманитарни катастрофи и бедствия.

След като филипинският президент Родриго Дутерте прекрати Споразумението за гостуващи сили (VFA) с Вашингтон през февруари 2020 г., смяташе се, че за последно ще се проведат съвместни военни учения през миналата година. Споразумението е подписано през 1998 г. и позволява американско военно присъствие в страната за участие в учения.

На два път Дутерте съобщава, че прекратяват споразумението.

По време на телефонен разговор в неделя военните министри на двете държави повториха важността на споразумението и обсъдиха сътрудничеството.