Британските и американските власти са получили няколко химически анализа на вещество, което се вярва, че е химически агент новичок, произведен в руския военен обект в Шихани, Саратовска област.

Това разкри руският адвокат Борис Кузнецов пред британския вестник "Гардиън".

Скрипал бил отровен с "Новичок" от Саратов

Скрипал бил отровен с "Новичок" от Саратов

Бойното вещество е създадено в секретен руски град

По-рано тази седмица британското издание "Таймс" писа, че двойният агент Сергей Скрипал е отровен с новичок, който е бил произведен в базата в Шихани.

Кузнецов, който напусна Русия през 2007 г., разкри, че е предал на британски дипломати полицейските документи от убийството на руски банкер и секретаря му с отровно вещество през 1995 г., което според учени е продукт на съветската програма "Фолиант".

Себастиан Ууд: Русия има секретна програма за „новичок“

Себастиан Ууд: Русия има секретна програма за „новичок“

Има улики, че Москва стои зад отравянето на Скрипал…

Сроден отровен агент е използван при нападението в Солбсъри през март.

Документите - някои са разкрити преди от руския вестник "Новая газета", са предадени на британски дипломати в Латвия през март, съобщи Кузнецов. Той каза пред "Гардиън", че също е предал документите и на американските власти.

Сред документите, които са разгледани от "Гардиън", са резултатите от масспектрометрия и инфрачервена спектроскопия на отровната субстанция, която е събрана от телефонна слушалка, използвана от бизнесмена Иван Кивелиди и секретаря му. И двамата умират в ужасни мъки.

Документите могат да предоставят важни физически доказателства за производството на химически оръжия в Шихани.

По случая "Скрипал" британската страна в момента предимно разчита на косвени доказателства и разузнавателна информация.

Ако синтезираното от Ринк вещество (руският химик Леонид Ринк - б.р.) и използваната срещу Скрипал субстанция са идентични, това означава, че опитът за убийството на Скрипал е направен със знанието на руското правителство, изтъкна адвокатът.

Но с оглед на това, че редица лаборатории са произвели най-малко пет различни варианта новичок в Русия и че периодът между двата случая е повече от две десетилетия, използването на информацията от убийството през 1995 г. може да бъде ограничено по отношение на случая със Скрипал.

В документите за убийството на Кивелиди също има кръвни анализи, предимно тестване наличието на тежки метали. Първоначално разследващите са вярвали, че е отровен с кадмий.

По време на полицейски разпит Владимир Углев, учен, който е работил в програмата, е установил отровното вещество, използвано при убийството, като един от агентите, произведени в лабораторията в Шихани.

Леонид Ринк, бивш служител в химическата лаборатория, признава в документите, видени от "Гардиън", че търси учен за разработване на количество от отровното вещество в гаража си и впоследствие да бъде продадено на организираната престъпност. Той е хванат преди убийството на Кивелиди, но агентът по-късно е използван за убийството.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество