Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда планове за засилване на конкуренцията срещу китайската телекомуникационна корпорация Huawei чрез поглъщането на европейски компании Ericsson и Nokia от американските технологични и комуникационни корпорации, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на собствени източници. 

Плановете на САЩ не са нови, но коронавирусната пандемия ги забавя. Поради това, Вашингтон само от време на време се консултира със Cisco Systems, други американски технологични компании, телекомуникационни оператори и частни инвестиционни посредници относно възможността за придобиване на Ericsson и Nokia. Предлага се, наред с други неща, да се предоставят данъчни облекчения в САЩ на тези европейски компании , по-широк достъп до финансиране на експортни операции или, като опция, да се предостави държавна подкрепа на онези американски компании, които са съгласни да купят Ericsson и Nokia.

Според медията, в Белия дом се разпространява доклад, изготвен от група експерти, включително бившият директор на НАСА Даниел Голдуин и бившият изпълнителен директор на Nokia Хосеин Муин. Те предлагат създаването на технологичен консорциум "под егидата на Съединените щати" и с подкрепата на федералното правителство, което ще може да ликвидират изоставането на американските компании от Huawei.

Тази идея се подкрепя от група частни инвестиционни посредници, ръководени от Cerberus Capital. Според изданието американските гиганти са сдържани за плановете на администрацията, тъй като не са твърде заинтересовани от придобиване на компании от второ ниво като Ericsson и Nokia.

През май 2019 г. Доналд Тръмп подписа указ за извънредно положение за защита на информационната и комуникационна инфраструктура на САЩ от чужди заплахи. В тази връзка Министерството на търговията на страната от 17 май 2019 г. постави Huawei в черния списък заради "заплаха за националната сигурност".

Миналата година Министерството на търговията предостави на Huawei временен общ лиценз за 90 дни, който поднови правото на услуги за мрежи и предоставяне на актуализации на софтуера за мобилните устройства на компанията. САЩ няколко пъти удължиха лиценза. Тръмп подписа и указ, забраняващ правителствените служби на САЩ да използват оборудване, произведено от Huawei.

Великобритания игнорира САЩ, разреши на Huawei да строи изследователски център

Великобритания игнорира САЩ, разреши на Huawei да строи изследователски център

Центърът ще е на стойност около 1 млрд. паунда