Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ започнаха тайна мисия с успешно изстрелване на ракета Atlas V, натоварена с космическия самолет X-37B, информира Би Би Си.

Ракетата беше изстреляна в неделя от "Кейп Канаверал". По план това трябваше да се случи в събота, но лошо метеорологично време отложи изстрелването на Atlas V.

Самолетът, също известен като Orbital Test Vehicle (OTV), ще разположи сателит в орбита и също ще тества технология. Това е шестата мисия на самолета в космоса.

Мисията е посветена на тези, които се борят с коронавируса на фронтовата линия, а също и на заразените с коронавируса.

X-37B е секретна програма и много малко е известно за нея. Пентагонът разкри малко подробности относно мисиите и възможностите на кораба в миналото.

Програмата започва през 1999 г. Самолетът наподобява на по-малка версия на совалките, които американците извадиха от употреба през 2011 г. Изграден от "Боинг", X-37B използва слънчеви панели за захранване в орбита, той е с дължина над 9 метра и маса от 4989 килограма. Първият самолет излетя през април 2010 г. и се върна след 8-месечна мисия. Последната мисия беше през октомври 2019 г. след 780 дни в орбита.

Не е ясно колко ще продължи настоящата мисия.