САЩ наложиха санкции на Организацията за атомна енергия на Иран и нейния топ представител, обяви американското Министерство на финансите, но източници съобщиха, че Вашингтон ще позволи на руски, китайски и европейски компании да продължат да работят по ирански ядрени проекти, за да попречи на страната да разработи атомно оръжие, информира "Ройтерс".

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще позволи на неамерикански фирми да работят с Организацията за атомна енергия на Иран и няма да бъдат обект на санкции, подчертаха източниците, пожелали анонимност.

В Иран убедени: Кръстоносният и ционисткият мирен план на Тръмп ще се провали

В Иран убедени: Кръстоносният и ционисткият мирен план на Тръмп ще се провали

"Продажба и разрушаване на мюсюлманските земи"

Привилегията е подновена за 60 дни и тя ще позволи продължаване на дейността в изследователския реактор за тежка вода "Арак", АЕЦ "Бушер", Техеранския изследователски реактор и други инициативи за ядрено сътрудничество.

"Държавният департамент и Министерството на финансите имаха различни мнения. Финансовото министерство спечели. Няма апетити за нови санкции, така че това е изненада, но други спорят, че тези изключения са важни, за да се предотврати разпространението на ядрени оръжия", коментира западен дипломат, запознат с въпроса.

Иран се зарича да попречи на „сатанинския“ план на Тръмп и „евреизацията“ на Йерусалим

Иран се зарича да попречи на „сатанинския“ план на Тръмп и „евреизацията“ на Йерусалим

Те говорят глупаво и неразумно

Али Акбар Салехи, директор на Организацията за атомна енергия на Иран, и самата организация са санкционирани от САЩ, пише на сайта на американското финансово министерство.

Американският специален представител за Иран Браян Хук се очаква да даде пресконференция и да говори за изключенията и новите санкции.

През ноември 2019 г. Вашингтон прекрати срока на изключения от санкции, свързани с иранския ядрен обект "Фордо", след като Техеран възобнови обогатяването на уран.

Решението да се наложат санкции на Салехи и Организацията за атомна енергия на Иран ще засегне ядрената програма на страната за мирни цели, включително и закупуването на части за ядрените обекти.

Дипломатът каза, че САЩ вероятно ще удължат изключението за АЕЦ "Бушер", защото засегнатата руска компания доставя ядрено гориво за американски обекти.