Близък съветник на върховния водач на Иран аятолах Али Хеменеи обяви, че американският мирен план за Близкия изток е продължение на целите на "кръстоносците и ционистите", съобщава "Франс прес".

Планът, обявен във вторник от американския президент Доналд Тръмп, се състои в "продажба и разрушаване на мюсюлманските земи", подчерта Али Акбар Велаяти, който е съветник на аятолах Али Хаменеи по въпросите на външната политика.

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел
Обновена

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Американският лидер си противоречи, след като обяви, че Йерусалим няма да бъде разделен, а планът включва "палестинска столица в Източен Йерусалим, "където САЩ гордо ще отворят посолството си

"Целта на Тръмп е реализирането на целта на кръстоносците и ционистите", изтъкна Велаяти по време на пресконференция в Техеран.

Планът на САЩ, смятан за изключително подкрепящ целите на Израел, беше категорично отхвърлен от палестинците.

"Тръмп ще се провали в този план, точно както той се провали в предишните си антиислямски планове", добави бившият ирански външен министър, отбелязвайки, че обявяването на плана вече е обединило палестинските лидери "както никога досега в историята на битката им".

"Ислямската република със сигурност няма да мълчи", настоя той.

Русия мълчи за плана на Тръмп за Близкия изток

Русия мълчи за плана на Тръмп за Близкия изток

Утре Нетаняху ще запознае руския лидер Владимир Путин

"Иранският народ, ръководен от върховния водач, продължава да разглежда палестинския въпрос като основен проблем на мюсюлманския свят", допълни съветникът.

Иран ще продължи консултациите си с "арабските страни, които остават верни на палестинската кауза", добави Велаяти.

Иран не признава съществуването на Държавата Израел.

Във вторник външното министерство на Иран нарече плана на Тръмп "предателството на века" и настоя, че е "обречено на провал".

Захариева: България приветства плана на Тръмп за Близкия изток

Захариева: България приветства плана на Тръмп за Близкия изток

Тя разговаря със саудитския външен министър...