Русия мълчи за мирния план на САЩ преди посещението на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва в четвъртък. Кремъл коментира, че тогава ще получи информация от първа ръка, пише "Таймс ъв Израел".

Утре Нетаняху ще запознае руския лидер Владимир Путин с представения от Доналд Тръмп план за Близкия изток.

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Мирният план за Близкия изток подкрепя позицията на Израел по всички спорни въпроси

"Към този момент ние можем само да кажем, че планът е напълно подкрепян от Израел, получава подкрепа от няколко други държави, но се отхвърля от пряко замесената страна в така нареченото споразумение - палестинците", коментира Дмитрий Песков.

"Ще продължим да анализираме ситуацията", добави той.

Междувременно Нетаняху заяви пред Фокс нюз, че американският мирен план е "възможност веднъж в живота". Той отбеляза, че е поискал от Тръмп да направи отстъпки.

"Мисля, че палестинците ще разберат, че няма да получат по-добро споразумение", каза още Нетаняху.

Иран се зарича да попречи на „сатанинския“ план на Тръмп и „евреизацията“ на Йерусалим

Иран се зарича да попречи на „сатанинския“ план на Тръмп и „евреизацията“ на Йерусалим

Те говорят глупаво и неразумно

Това не е план, който ще ни върне с 50 г., отбеляза израелският лидер и добави, че дори арабски държава казват, че трябва да се даде шанс.

По отношение на предвидения план за строителство на тунел между Западния бряг и Газа, премиерът коментира, че ще бъде под контрола на Израел, но "те могат да се движат напред-назад".

Нетаняху обяви, че няма да изпусне шанса и ще разшири израелския суверенитет.

Джаред Къшнър, зет на Тръмп и архитектът на мирния план, коментира пред същата телевизия, че палестинците показват, че не са готови да имат държава.

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Тръмп даде и ножа, и хляба в ръцете на Нетаняху

Самият план на Доналд Тръмп е далеч от това да бъде "сделката на века", защото по-скоро прилича на извиване на ръце, отколкото на постигането на компромис и консенсус. А и е по-вероятно да доведе до нови конфликти, отколкото до мир.

"Тези доказаха с реакцията си, че не са готови да имат държава", смята Къшнър. Той нарече палестинците "професионалисти в незавършване на споразумения".

"Топката е в тяхното поле, ако искат да пристъпят, ако не, ние сме заети" с други неща, подчерта той.