САЩ ще продължат да се противопоставят на "самоувереното, агресивно поведение в Южнокитайско море" на Китай.

Това предупреди шефът на Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Хари Харис, цитиран от "Франс прес".

Той заплаши, че Вашингтон няма да приеме китайски контрол над региона, въпреки че Пекин бързо строи инфраструктура за бойни самолети на изкуствени острови в акваторията.

Коментарите на Харис идват в напрегнат момент в отношенията между Китай и САЩ.

Припомняме, Пекин внесе оплакване срещу САЩ заради телефонен разговор между новоизбрания президент Доналд Тръмп и лидера на Тайван Цай Ингвен. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

Няма да позволим общите територии да бъдат затворени едностранно, без значение колко много бази са изградени на изкуствени острови в Южнокитайско море, подчерта Харис и добави, че САЩ ще си сътрудничат, където могат, но са готови да се конфронтират, където трябва.

Китай има суверенни претенции буквално върху цялата акватория, въпреки че и други държави имат териториални претенции в Южнокитайско море. Но Вашингтон многократно заяви, че няма да признае исканията на Китай и че ще продължи да изпраща бойни кораби, за да гарантира свободното мореплаване в региона.

Адмиралът подчерта пред Института Лови в Сидни, Австралия, че първата война на САЩ след независимостта е била свързана именно със свободата на мореплаване.

И ние направихме това, когато бяхме слаби и малки, добави той и поясни, че това е дългогодишен принцип и една от причините, за която силите на САЩ са готови да се борят още днес.

Харис каза още, че Вашингтон няма да кара Австралия да избира между традиционния си съюзник в лицето на САЩ и надигащата се световна сила Китай.

Междувременно от китайската служба за свързаните с Тайван дела предупредиха, цитирана от Ройтерс, че всяка намеса или вреда срещу принципа "Един Китай" ще има сериозно влияние върху мира и стабилността в Тайванския пролив.

Говорител на службата подчерта, че тайванският въпрос се отнася до суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Спазването на принципа "Един Китай" е политическата основа за развитието на китайско-американските отношения и крайъгълен камък за мир и стабилност в Тайванския пролив. Ако тази база бъде разклатена или повредена, то здравословното, стабилно развитие на китайско-американските отношения остава под въпрос и мирът и стабилността в Тайванския пролив ще бъдат сериозно засегнати, отбеляза представителят.