Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че американските санкции срещу Иран са заради "вредното поведение" на Ислямската република и целят да помогнат на иракския народ да поеме контрол над правителството, информира АФП.

Тилърсън заяви на пресконференция в Ню Делхи след разговори с индийския си колега, че САЩ няма да блокират "легитимните" бизнес дейности на Иран с Индия или с други държави.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп зае по-твърда позиция срещу Техеран, заплашвайки да напусне международното споразумение за ядрената програма на Иран.

По думите на топ дипломата на САЩ американските действия са с цел ограничаване "дестабилизиращите действия" на Иран в Близкия изток, включително ракетната програма, "износа на оръжие за терористични организации" и намесата в конфликтите в Сирия и Йемен.

"Борбата ни не е срещу иранския народ. Разногласията ни са с революционния режим", подчерта Тилърсън.

"Предприемаме действия за налагане на санкции на режима и конкретно на Революционната гвардия на Иран. Задачата ни е да блокираме финансовите възможности и да попречим на действия, свързани с това вредно поведение", поясни той.

Тилърсън заяви ясно, че САЩ се опитват да "подкрепят умерените гласове в Иран" с цел евентуална смяна на правителството.

Знаем, че има силни настроения и ценности в Иран, които искаме да насърчим с цел един ден иранският народ да може да поеме контрол над правителството си, добави американският представител.

"Те живеят под този репресивен революционен режим и ние не искаме да навредим да иранския народ. Борбата ни не е срещу иранския народ", увери той.