Разкази на свидетели и оцелели хвърлят съмнение върху позицията на САЩ, че ДАЕШ ("Ислямска държава") е виновна за смъртта на повече от 100 души в къща, поразена при американски въздушен удар в Мосул по-рано тази година, съобщава АП.

Това е най-кървавият инцидент в продължаващата месеци наред операция за връщане на иракския град, пояснява осведомителната агенция.

Американските власти смятат, че екстремистите са принудили цивилни граждани да влязат в сградата, която е била напълнена с експлозиви.

Обаче според седем свидетели и оцелели нищо подобно не се е случило.

Те описват ужасяващо бойно поле, където безпощадно са извършвани въздушни удари и артилерийски атаки в опит да се смажат екстремистите от ДАЕШ. Според тях разрушени са много сгради с цивилни хора в тях, въпреки че постоянно са били извършвани разузнавателни полети.

Техните сведения подчертават колко по-разрушителни са бомбардировките в западния сектор на Мосул в сравнение с източната половина на града, която беше превзета от иракските сили преди месеци.

Повече от 1 590 жилищни сгради са разрушени в Западен Мосул, съобщи миналата седмица ООН, позовавайки се на анализ на сателитни изображения и информация от местни изследователи. 1 117 души са убити в Западен Мосул през март и април, според независимата група Iraq Body Count.

Свидетелите обясниха, че никой не ги е принуждавал да влязат в сградата, която беше унищожена на 17 март. Сградата е била разглеждана като безопасна, защото не е била разположена на основна пътна артерия и е била на два етажа, което я прави малко вероятна за използване от снайперистите на ДАЕШ.

От Централното командване на САЩ отказват коментар за въздушната бомбардировка, докато разследването не приключи.