Отношенията между Китай и Русия не могат да бъдат съсипани от нито една трета държава и ще отстоят на всякакви международни кризи. Това е заявил китайският президент Си Дзинпин в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, пише South China Morning Post.

Бомбардировачите на Русия и Китай стреснаха Япония и Република Корея

Бомбардировачите на Русия и Китай стреснаха Япония и Република Корея

Военновъздушните сили за самоотбрана на Япония изпратиха изтребители

Това е сигнал към САЩ, че връзките между Пекин и Москва са здрави.

Телефонният разговор е проведен в понеделник вечерта. Си е отбелязал пред руския си колега, че отношенията между Китай и Русия "имат силна независима стойност", като намеква, че разбирателството между тях ще бъде разширено, без значение какви политики новата администрация на Джо Байдън ще приеме.

"Китайско-руските отношения не са засегнати от промени в международната ситуация или намесата на някакви други фактори. Подсилване стратегическото сътрудничество между Китай и Русия може ефективно да се противопостави на всеки опит за сдържане и разделяне на двете страни", се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Китай, което цитира Си Дзинпин.

Русия и Китай съвместно проведоха патрул на бомбардировачи над Пасифика

Русия и Китай съвместно проведоха патрул на бомбардировачи над Пасифика

Мисията показва все по-тясното военно партньорство между Москва и Пекин

"Китай проявява твърдо желание да развие всеобхватно стратегическо партньорство между Китай и Русия в новата ера", се допълва още.

Днес руският посланик в Китай Андрей Денисов коментира, че отношенията между двете държави са достатъчно силни да се противопоставят на всяко влияние в резултат на "външни фактори", включително и на новата американска администрация.

Докато Си и Путин казаха, че техните страни са готови да работят с новото правителство на САЩ, Денисов отбеляза, че ще се види дали САЩ ще заемат "по-рационална позиция" в отношенията си с Китай и Русия.

От Кремъл съобщиха, че двамата лидери приветстват двустранните отношения, които според тях са достигнали най-високото ниво в историята си и наистина са в полза и за двете страни. Президентите също така споделят желанието си да засилят сътрудничеството в международната сфера.

Според експерти Русия и Китай могат да засилят сътрудничеството в сфери като изкуствения интелект, 5G, чиста енергия, обмен на данни и други, но засега Пекин не проявява желание за военен съюз с Москва.