САЩ са "много обезпокоени" от засилването на конфликта в Либия и предупреждават, че ще стане по-кръвопролитен заради увеличаването на броя на руските наемници в подкрепа на силите на Халифа Хафтар.

Това обяви висш представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от "Ройтерс".

Ердоган срещу Русия в Либия: Турция няма да мълчи за наемниците

Ердоган срещу Русия в Либия: Турция няма да мълчи за наемниците

"Чрез Вагнер те буквално работят като наемници на Хафтар... знаете кой им плаща"

САЩ продължават да признават правителството на националното единство, водено от Файез Сарадж, каза представителят, но добави, че Вашингтон не заема страна в конфликта и че продължава да оказва влияние за сключване на споразумение между страните.

"Ние сме много обезпокоени от военната ескалация. Ние виждаме руснаците да прибягват до хибридна война, използвайки безпилотни самолети и самолети...Това не е добре", обяви представителят.

Русия разтревожена от перспективата Турция да изпрати войски в Либия

Русия разтревожена от перспективата Турция да изпрати войски в Либия

Споразумението за сигурност между Турция и Либия е повдигнало много въпроси

С увеличаването на силите "Вагнер" и наемниците ние смятаме, че това променя конфликта и го засилва, отбеляза още източникът.

Либия е разделена от 2014 г. Правителството на Серадж е в конфликт със сили, водени от Хафтар, които са базирани в Източна Либия. Хафтар е подкрепян от Египет, ОАЕ и руски наемници, според дипломати и представители в Триполи. Въпросът е бил повдигнат по-рано този месец по време на среща на държавния секретар Майк Помпео с руския външен министър Сергей Лавров.

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Турски войски да помагат в защитата на Триполи

Американският източник отбеляза, че намесата на руските наемници към момента не е обърнала конфликта в полза на Хафтар, но води до по-кръвопролитни сражения.

Междувременно Анадолската агенция съобщава, че турският парламент (269 срещу 125 депутати) е гласувал в полза на споразумението за сигурност с правителството на Серадж, след като либийските власти ратифицираха договора.

Турция планира военна база в Либия

Турция планира военна база в Либия

Анкара може да изгради база край Триполи след завършване на експанзията си в Катар

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция може да разположи войници в Либия в подкрепа на правителството на Серадж. Той подчерта, че Анкара няма да остане безучастна, след като руски наемници подкрепят силите на Хафтар.

Москва е обезпокоена от възможна военна намеса на Турция.