САЩ обмислят да наложат ограничения за пътуване на членове на Китайската комунистическа партия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е възможно да последват още санкции, докато Пекин се закани да отговори, пише "Гардиън".

Проект на президентска прокламация съдържа отмяна на визите на членове на Китайската комунистическа партия и техните семейства, пише "Ню Йорк таймс", позовавайки се на четирима източници, които са запознати с предложението за налагане на забрана за влизане на територията на САЩ, която може да засегне 92 милиона китайски комунисти.

Китай за забраната на Huawei: САЩ "изпързаля" Лондон

Китай за забраната на Huawei: САЩ "изпързаля" Лондон

Пекин обеща да защити интересите на китайските компании

Според вестника забраната ще бъде подобна като тази през 2017 г., която засегна мюсюлмански държави.

През последните седмици напрежението между двете суперсили ескалира около случващото се в Хонконг, където Пекин наложи спорен закон за националната сигурност, както и около китайския гигант Huawei, разглеждан от САЩ като заплаха за националната сигурност.

В сряда Тръмп каза, че не изключва налагане на нови санкции на китайски представители. Вчера държавният секретар Майк Помпео съобщи, че ще наложат визови ограничения на някои служители на Huawei.

Китай обеща отмъщение, след като Тръмп прекрати специалния статут на Хонконг

Китай обеща отмъщение, след като Тръмп прекрати специалния статут на Хонконг

Пекин ще наложи ответни санкции срещу американски физически лица