САЩ обмислят да наложат финансови санкции на Венецуела, които биха довели до спиране плащането на петрола на страната в долари. Това заявиха източници от Белия дом, цитирани от Ройтерс.

Действията могат сериозно да засегнат износа на суров петрол от латиноамериканската страна.

Трима загинали при сблъсъци по време на 24-часовата стачка във Венецуела

Трима загинали при сблъсъци по време на 24-часовата стачка във Венецуела

Над 360 души са задържани

Санкции, с които се забраняват всички плащания в американска валута от страна на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA, са сред най-тежките рестриктивни мерки, свързани с петрола, които в момента се обсъждат в Белия дом, според източниците.

Администрацията на САЩ цели оказване на натиск върху президента Никола Мадуро, за да изостави плановете за удар върху Конгреса, където опозицията доминира.

Венецуела да отмени изборите и да преговаря с опозицията, настоя Мексико

Венецуела да отмени изборите и да преговаря с опозицията, настоя Мексико

Поредна страна призова Каракас да не

Според Администрацията за енергийна информация САЩ са закупували по 780 000 барела венецуелски петрол на денонощие и други петролни продукти за първите 4 месеца на 2017 г., което е близо 8% от общия внос. PDVSA е голям доставчик на Valero Energy (VLO.N), Phillips 66 (PSX.N), Chevron Corp (CVX.N) и PBF Energy (PBF.N).

24-часова стачка във Венецуела на фона на предупреждения за кървава баня

24-часова стачка във Венецуела на фона на предупреждения за кървава баня

ситуацията може да се превърне в кървава баня

Междувременно в столицата Каракас се проведе пореден протест срещу социалистическото правителство на Мадуро, информира Press Association.

Демонстрантите участваха в марш до сградата на Върховния съд в опит да спрат плановете на Мадуро да промени конституцията на страната.

Снимка 305093

Източник: ЕПА

Организаторите на протестите ще изпратят силно послание на президента, за да отмени заплануваните за 30 юли избори за делегати за конституционно събрание, което ще има за цел да промени основния закон.

Протестите за пореден път бяха придружени със сблъсъци. 

В четвъртък се проведе 24-часова стачка, която парализира страната, а в петък опозицията в Конгреса назначи съдии, които трябва да заменят настоящите членове във Върховния съд, избрани от правителството. Съдът веднага отхвърли тези назначения и предупреди съдиите, че могат да бъдат обвинени в незаконно присвояване на власт.

Снимка 305095

Източник: ЕПА

През последните месеци по време на сблъсъци, възникнали на организираните от опозицията протести, загинаха около 100 души.