Пентагонът подготвя план за оставане на близо 1000 военнослужещи в Сирия, обявиха американски представители пред "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че това е промяна в стратегията на САЩ след заповедта на президента Доналд Тръмп от преди три месец за пълно изтегляне на войските от арабската държава. Първоначално Белият дом искаше да остави много по-малко войници.

8 г. от конфликта в Сирия – 370 000 загинали

8 г. от конфликта в Сирия – 370 000 загинали

21 000 деца и 13 000 жени са сред загиналите

Проточилите се преговори на администрацията с Турция, европейските съюзници и подкрепяните от Вашингтон кюрди до момента не водят до споразумение за създаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия, което е част от плана на Тръмп за изтегляне от арабската държава.

Сега плановете на САЩ предвиждат да продължи работата с кюрдските сили в Сирия, въпреки че Турция заплашва с нападения срещу кюрдите, поясниха източниците. Те отбелязаха, че според предложението 1000 американски войници могат да останат от Северна Сирия до Южна Сирия.

Веднъж щом последният бастион на ДАЕШ ("Ислямска държава") бъде превзет, САЩ очакват да се съсредоточат върху изтеглянето на стотици американски сили, което е в съответствие със заповедта на Тръмп за изтегляне от държавата.

Първоначалното решение на американския лидер беше за изтегляне на всички повече от 2000 американски войници от Сирия, което принуди тогавашния военен министър Джим Матис да подаде оставка, а също така предизвика тревога, че САЩ могат да напуснат преди да приключи войната срещу ДАЕШ.

Американски представители смятат, че ДАЕШ има между 15 000 и 20 000 джихадисти по света, включително и спящи клетки в Ирак и Сирия.

Източниците заявиха, че все още се уточнява точният брой на войниците от Запада в Сирия.

Но шефът на генщаба на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд отрече медийната информация като "фактически невярна". Той написа в "Туитър", че няма промяна в обявения през февруари план.