САЩ "откриха огън" по света със заплахите да наложат мита, предупреди правителството на Китай, цитирано от "Ройтерс".

Азиатският гигант подчерта, че Пекин веднага ще отговори на мерките на САЩ.

Китай удря с мита стоки от САЩ за 34 млрд. долара

Китай удря с мита стоки от САЩ за 34 млрд. долара

"Нашите мерки са реципрочни"

Наложените от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп мита върху внос на китайски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 12,01 часа Американско източно стандартно време в петък (04,01 часа по Гринуич), което се пада по обяд в Пекин.

Тръмп заплаши да ескалира търговския конфликт с мита върху китайски стоки за 450 милиарда долара, ако Пекин наложи ответни мерки.

Китай подчерта, че няма да "произведе първия изстрел", но правителството заяви ясно, че китайските мита върху американски стоки ще влязат в сила незабавно, ако Вашингтон наложи мита върху китайски продукти.

Китай притиска Европейския съюз за търговски съюз срещу САЩ

Китай притиска Европейския съюз за търговски съюз срещу САЩ

ЕС обаче се "дърпа"

Говорител на китайското търговско министерство предупреди, че митата ще засегнат веригата от доставки на международно ниво, включително чуждестранни компании във втората най-голяма икономика в света.

"Ако САЩ наложат митата, те всъщност ще увеличат митата срещу компании от всички държави, включително китайски и американски компании. Мерките на САЩ атакуват веригата от доставки на глобално ниво. Да се каже по просто, САЩ откриват огън по целия свят, включително и по себе си. Китай няма да се огъне пред лицето на заплахи и изнудване и няма да залитне от решимостта да защити свободната търговия и многостранната система", обясни говорителят.

Китай скастри САЩ за "неприемливия натиск" спрямо китайски компании

Китай скастри САЩ за "неприемливия натиск" спрямо китайски компании

Настоява САЩ да работят за по-добри отношения между двете страни

Запитан дали американските компании в Китай ще бъдат засегнати от търговската война, говорителят увери, че правителството ще защити юридическите права на всички чуждестранни компании в страната.

Европейски представители заявиха пред "Ройтерс", че Китай оказва натиск над ЕС да излязат с обща позиция срещу търговските политики на Тръмп, но за момента те настояват да не заемат страна.

Китайска държавна медия коментира действията на САЩ.

Таблоидът Global Times пише в материал на редакцията, че Китай трябва да се подготви и да се научи да се адаптира при новото развитие.

"Със силния производствен капацитет и с огромния пазарен потенциал развитието на Китай е трудно да бъде спряно. Но страната ще се изправи пред повече пречки в бъдещето си развитие, за което ние трябва да се научим да се адаптираме", пише изданието.