САЩ откриват две военни бази в северния сирийския регион Манбидж, който в момента е окупиран от сирийски кюрди, научи Анадолската агенция.

Вашингтон разширява наблюдението си до село Дадат с цел изграждане на база, съобщиха местни източници. Югоизточно от селото са доставени строителни материали и тежко оборудване.

Базата ще бъде разположена на 8 километра от река Саджур, която се явява естествена фронтова линия между Джараблус и Манбидж.

Другата база е изграждана на 4 километра от фронта, южно от Дадат. Подкрепяни от САЩ сили са във ферма и участват в строителната дейност на базата.

Когато приключат, това ще е най-близката американска база до силите от операция "Ефратски щит", която превзе части от Северна Сирия по време на водената от Турция операция от август 2016 до март 2017 г.

В неделя САЩ изпратиха допълнителни войски в Манбидж, реагирайки срещу възможна операция на Турция в региона. Около 300 американски войници пристигнаха в района.

През март турски сили превзеха град Африн, контролиран от кюрдите от 2012 г. Анкара предупреди, че може да разшири операцията си и до Манбидж.

По-рано СиЕнЕн съобщи, че САЩ обмислят дали да не изпратят повече войници в Сирия, въпреки че преди дни президентът Доналд Тръмп обяви, че ще се изтеглят от арабската държава.

Тръмп искал да напусне Сирия

Тръмп искал да напусне Сирия

Белият дом замразил паричната помощ

В момента в Сирия има около 2000 американски войници.