Министерството на правосъдието на САЩ планира нови обвинения през следващите дни във връзка с бомбената атака на самолет на "Пан Ам" от 1988 г., който се взриви над Локърби, Шотландия, убивайки 270 души, съобщава АП.

Атентатът над полет 103, чиито жертви включват десетки американски студенти, предизвика глобални разследвания и предизвика санкции срещу Либия, която в крайна сметка предаде двама разузнавателни служители за преследване пред шотландски съд, заседаващ в Холандия.

Новото обвинение срещу допълнително лице е значимо за главния прокурор Уилям Бар, който напуска длъжността през следващата седмица, но заема същата длъжност, когато Министерството на правосъдието преди близо 30 години започва дело в САЩ срещу двамата либийци.

В понеделник се навършват 32 години от атентата.

"Това разследване в никакъв случай не е приключило. Продължава със същата сила. Няма да си отдъхнем, докато всички отговорни не бъдат изправени пред правосъдието", каза Бар на пресконференция през 1991 г., в която обяви обвиненията. "Нямаме по-висок приоритет."

По това време ръководител на наказателния отдел на Министерството на правосъдието е Робърт Мълер, който продължи да служи като директор на ФБР и като специален съветник, отговарящ за разследването на връзките между Русия и кампанията на Тръмп през 2016 г.

Либия отказа да екстрадира мъжете в САЩ, но в крайна сметка се съгласи на сделка, за да бъдат изправени пред съда в Холандия.

Самолетът до Ню Йорк се взриви над Локърби по-малко от час след излитането от Лондон на 21 декември 1988 г. Сред американците на борда имаше 35 студенти от университета в Сиракуза, които летяха за Коледа след семестър в чужбина.

Атаката, причинена от бомба, опакована в куфар, уби 259 души в самолета и 11 на земята.

През 1992 г. Съветът за сигурност на ООН наложи санкции за продажба на оръжие и въздушни пътувания срещу Либия, за да подтикне полковник Муамар Кадафи да предаде двамата заподозрени. По-късно санкциите бяха отменени, след като Либия се съгласи на компенсационна сделка със семейства на жертвите на стойност 2,7 милиарда долара.

Бивш служител на либийското разузнаване, Абдел Басет ал-Меграхи - бе осъден в Холандия за взрива, а втори либийски заподозрян бе оправдан по всички обвинения. Ал-Меграхи получи доживотна присъда, но шотландските власти го освободиха по хуманитарни причини през 2009 г., когато му бе поставена диагноза рак на простатата. По-късно той умира в Триполи.

Присъдата за атентата над Локърби от 1988 г. е с недостатъчни доказателства - Върховен съд на Шотландия

Присъдата за атентата над Локърби от 1988 г. е с недостатъчни доказателства - Върховен съд на Шотландия

Защитата: Правителствата на САЩ и Британия са обвинени, че са живели в грандиозна лъжа 31 години