Върховния съд на Шотландия съобщи във вторник, че присъдата на либиец за атентата в самолета над Локърби от 1988 г., най-смъртоносната терористична атака в историята на Великобритания, се основава на доказателства, които са силно опорочени, съобщава "Ройтерс". 

Семейството на починалия Абдел Басет ал-Меграхи, единственият осъден за атентата, при който загинаха 270 души, отправи посмъртно обжалване, подкрепено от роднини на някои жертви, които казват, че истината тепърва ще излезе наяве.

Полетът на "Пан Ам" 103 бе взривен над шотландския град Локърби през декември 1988 г. на път от Лондон до Ню Йорк, превозвайки предимно американци прибиращи се за Коледа.

Меграхи, либийски разузнавач, получи доживотна присъда през 2001 г., след като бе признат за виновен за убийството на 243 пътници, 16 души екипаж и 11 жители на Локърби.

Шотландия търси още виновни за Локърби

Шотландия търси още виновни за Локърби

Шотландия поиска помощ от Преходния национален съвет на Либия

Адвокатът на семейството му Клер Мичъл заяви пред съда, че доказателствата на обвинението в първоначалния процес са били опорочени, доколкото делото срещу Меграхи не е доказано. Нито едно разумно жури, правилно насочено с факти, не би могло да реши присъда "виновен" въз основа на доказателствата, коментира тя.

Според нея делото на обвинението се основава на доказателства, че в куфара, превозващ бомбата, има дрехи, които според са проследими до Меграхи, но липсата на каквото и да било обяснение как куфарът е попаднал в полета на Пан Ам е критичен въпрос.

Мичъл прегледа доказателствата за дрехите, като преразгледа въпроси като например дали е валяло в деня, когато са закупени в Малта, тъй като тя твърди, че обвинението не е успяло да докаже, че Меграхи е купувачът.

Меграхи, който отрече участието си, почина в Либия през 2012 г., след като бе освободен три години по-рано от шотландското правителство след диагноза терминален рак.

Обама разочарован от освобождаването на Меграхи

Обама разочарован от освобождаването на Меграхи

От „Даунинг стрийт” потвърдиха за проведения с

През 2003 г. тогавашният либийски лидер Муамар Кадафи прие отговорността на страната си за атентата и плати обезщетение на семействата на жертвите, но не призна, че е поръчал нападението.

Милиарди долари компенсации за атентата над Локърби изплати Либия, но американските петролни компании, които се върнаха в Джамахирията, възстановиха тази сума, заяви през 2007 г. Кадафи. Кадафи бе убит от бунтовниците през 2011 г.

Семейството на Меграхи и някои роднини на шотландските жертви винаги са се съмнявали в неговата вина.

През март независим шотландски орган постанови, че семейството на Меграхи може да подаде жалба, след като стигна до заключението, че е имало съдебна грешка.

"Отмяна на присъдата за семейство Меграхи и много от семействата на британски жертви, които също подкрепят жалбата, ще потвърди убеждението им, че правителствата на Съединените щати и Обединеното кралство са обвинени, че са живели в грандиозна лъжа в продължение на 31 години", заяви преди заседанието адвокатът на семейството Амер Анвар.

Изслушването трябва да продължи до петък. Петимата съдии ще дадат решението си по-късно.

Двама либийци заподозрени за атентата над Локърби през 1988 г.

Двама либийци заподозрени за атентата над Локърби през 1988 г.

Двамата са заподозрени, заедно с Абделбасет Али Мохамед