Прокурори от Шотландия поискаха помощ от Преходния национален съвет на бунтовниците в Либия за разследването на атентата над Локърби през 1988 г., съобщи АП.

От новата либийска власт се изискват писмени свидетелства и доказателства. Чрез тях за атентата биха могли да бъдат обвинени и други лица, освен либиеца Абделбасет ал Меграхи, който вече излежа осем години от присъдата си.

Обвинението може да се разпростре дори над диктатора Муамар Кадафи, посочва агенцията.

Изискахме от съвета да предостави всякаква информация и свидетелства, която може да подпомогне в разследването, заяви говорител от шотландския кралски офис. Той уточни, че разследването на атентата все още е отворено и като обвиняеми към него могат да бъдат привлечени и други лица.

Засега от структурата на въстаниците не са коментирали искането на Шотландия.

Припомняме, бунтовниците в Либия вече отказаха да предадат на Великобритания Абделбасет Али ал  Меграхи.

Той бе единственият осъден за взривяването на 21 декември 1988 г. на самолета на Пан Ам, при което загинаха 270 души. През 2009 г. либиецът бе освободен от затвора по хуманни причини, след като бе установено, че е болен от рак на простатата. Твърдеше се, че заболяването е в терминална фаза, но Меграхи все още е жив.

Повечето от жертвите на атентата бяха американци. Освобождаването на Меграхи бе разкритикувано от американски конгресмени и от семействата на загиналите.

Оцеляването на атентатора от Локърби се превърна в пропагандно оръжие за Муамар Кадафи и постави в неудобно положение британските власти, към които са отправяни призиви да върнат Меграхи в затвора, ако режимът в Либия бъде свален.