САЩ подкрепиха новото временно правителство на Хаити, предаде "Ройтерс".  Държавният секретар Антъни Блинкън заяви във вторник, че това е положителна и необходима стъпка за страната.

"Съединените щати приветстват усилията на политическото ръководство на Хаити да се обединят при избора на временен министър-председател и кабинет за единство, за да набележат пътя напред вследствие на отвратителното убийство на Джовенел Моис," заяви Блинкън в изявление.

Припомняме, че Ариел Анри официално зае поста министър-председател на Хаити. Той пое поста на церемония в столицата Порт-О-Пренс. Вече бившият премиер Клод Жозеф заяви, че назначението на Анри има за цел да улесни изборите.

Това се случва в изключително тежък момент - седмици след като президентът Жовенел Моис беше убит на 7 юли и тече разследването на покушението срещу него.

Между двамата с Жозеф веднага след убийството се породи спор кой е легитимен премиер.

Президентът на Хаити убит от нападатели в частната му резиденция

Президентът на Хаити убит от нападатели в частната му резиденция

Някои от нападателите говорили на испански

След убийството бяха извършени арести и ликвидирани заподозрени. Предполага се, че чуждестранни наемници са сред извършителите. Клод Жозеф заяви тогава, че извършителите говорят испански и английски.

САЩ изпратиха екип в помощ на разследващите.

15-дневно извънредно положение, както и 15-дневен траур бяха въведени с указ след убийството. 22 и 23 юли са обявени за неработни дни във връзка с погребението на президента.

За 26 септември са планирани новите президентски и парламентарни избори. През ноември ще се проведе вторият тур.

Хаити моли САЩ за военна помощ

Хаити моли САЩ за военна помощ

Призивът идва след убийството на президента