Задържаният в Хаити американец Кристиан Санон, когото местните власти смятат за предполагаем координатор на операцията за убийство на президента Жовенел Моис, правил планове за завземане на властта в страната и формирал "лична гвардия", която трябвало да осигури безопасността му в процеса на изпълнение на този план, съобщава The Washington Post, според документи и свидетелства на хора, запознати с тези планове. 

Американецът от хаитянски произход подготвял операцията, докато бил във Флорида. Там той активно набира поддръжници, заявявайки, че разработва мащабен план за възстановяване на Хаити, в резултат на което, благодарение на инвестиции до 83 млрд. долара, страната трябва да излезе от бедността и да придобие модерна инфраструктура.

Планът е разработен от пенсионирания 70-годишен професор Парнел Дювергер, който също живее във Флорида.

Спецслужбите на САЩ май са замесени в убийството на президента на Хаити

Спецслужбите на САЩ май са замесени в убийството на президента на Хаити

Разплитане на аферата

Санон, който твърди, че е едновременно лекар и свещеник, успява да се договори с двама местни бизнесмени, инвеститор Валтер Вайнтемиля и шеф на компанията за охранителни услуги Антонио Интриаго, че те ще финансират и организират "частна охранителна компания" , което ще гарантира безопасността на Санон, докато той поеме президентството на страната. Става въпрос за отпускането на общо над 860 хиляди долара.

Според адвокатите на Вайнтемиля обаче, чието изявление е на разположение на The Washington Post, в хода на контактите на Санон с бизнесмени, "никога ... не е имало споменаване, дискусия или намек за конспирация за убийство на президента Моис или намерение да се използва сила за смяна на ръководството на Хаити".

Според тях Санон само "е изразил намерението си да смени мирно ръководството на Хаити, за да подобри условията на живот на гражданите на Хаити".

The Washington Post отбелязва, че в документите, с които разполага, включително проект на договор с фирмата, който никога не е бил подписан, няма данни за планове за убийство на президента.

Убийците на президента на Хаити са минали военна подготовка в САЩ

Убийците на президента на Хаити са минали военна подготовка в САЩ

Нови разкрития на "Фокс нюз"

Източникът на медията, запознат с процеса на разработване на този договор, както и професор Дювергер, който се съгласи да разговаря с журналисти, уверяват, че по време на дискусиите става въпрос за факта, че нарастващата вълна от протести в самата държава в крайна сметка ще доведат до оставката на Моис, след което президентският пост трябва да се заеме от Санон.

Според проектоверсията на договора инициаторът на плана обещава след идването си на власт да награди фирмите, които му отпускат средства, когато може да използва бюджета на Хаити.

Санон е подавал молба за несъстоятелност в миналото, в която той твърди, че е съсобственик на хуманитарен фонд, както и основател на евангелска църква и телекомуникационна компания в Хаити.

Департаментът по здравеопазване на Флорида, в отговор на искане от The Washington Post относно миналото на Санон, отбеляза, че той не се появява в списъците на хората, които някога са получавали разрешение да практикуват в щата.

САЩ изпращат само морски пехотинци в Хаити

САЩ изпращат само морски пехотинци в Хаити

Решението е на Белия дом