До края на седмицата САЩ ще постигнат заложената от президента Джо Байдън цел да се поставят 200 милиона дози от ваксини срещу коронавируса през първите 100 дни от мандата на държавния глава, обявиха от Белия дом, предаде АФП.

Представител на Белия дом съобщи, че Байдън ще изнесе реч по-късно, на която ще "подчертае, че САЩ ще достигнат над 200 милиона дози тази седмица".

В края на следващата седмица Байдън отбелязва 100 дни от началото на управлението си, което означава, че целта ще бъде постигната няколко дни по-рано.

Докато САЩ водят в света по починали от коронавирус, страната е първа по най-много поставени ваксини.

Байдън пое властта на 20 януари и първоначалната цел бе 100 милиона дози да бъдат поставени през първите 100 дни от управлението му. На 25 март бе постигната целта от 100 милиона дози и Байдън я удвои.

От началото на май всички щати ще трябва да осигурят достъп до ваксини за всички американци. Много щати вече го направиха.

В същото време в някои части на страната има сериозен скок на инфекциите, включително Мичиган. Но смъртността не се покачва, тъй като голяма част от възрастните са ваксинирани и заради подобрената здравна грижа.