След обръщение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис пред съвместното заседание на Конгреса на САШ, SRFC одобрява резолюция за продължително партньорство САЩ-Гърция, съобщава Комисията по международни отношения на Сената на САЩ.

Сенатори Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец), председател и член на комисията, издадоха днес изявленията след одобрение на комисията на двупартийна резолюция, приветстваща Мицотакис. Първоначално резолюцията е представена едновременно с представителите Грегъри Мийкс (D-N.Y.) и Майкъл Маккол (R-Texas), председател и член на комисията по външни работи на Камарата на представителите.

"Както казахме на премиера Мицотакис по време на посещението му в Капитолия на САЩ: Гърция ще продължи да има верен приятел и съюзник в лицето на Съединените щати", каза председателят Менендес. "Отношенията между САЩ и Гърция се коренят в споделената преданост към демокрацията, укрепването на партньорствата в областта на енергетиката и сигурността и защитата на правата на човека по целия свят. С тази двупартийна резолюция ние отново потвърждаваме нашия ангажимент да продължим да развиваме тази връзка за поколения напред."

Ердоган призова Гърция да се опомни, вместо да мечтае

Ердоган призова Гърция да се опомни, вместо да мечтае

Атина да спре да въоръжава острови с невоенен статут, настоя турският президент

"Непредизвиканото и брутално нахлуване на Русия в Украйна показа важността на алианса на НАТО. Гърция отдавна е лидер в приноса си към колективната отбрана на НАТО и аз съм благодарен, че нейните пристанища са все по-интегрирани в транспортната структура на НАТО", каза членът в класацията Риш.

"Днешното приемане на тази резолюция от комисията потвърждава подкрепата на Конгреса за партньорството между САЩ и Гърция, докато се изправяме пред нови споделени предизвикателства. Радвам се, че приветствах премиера Мицотакис в Сената миналия месец и с нетърпение очаквам да работя с него през следващите месеци".

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за несигурност наподобяват тези на Русия в началото на войната с Украйна