САЩ прахосали милиарди долари в Афганистан за сгради и автомобили, които или са изоставени, или са унищожени. Това се посочва в доклад на американска правителствена агенция, предаде АП.

Изтегляйте се от Афганистан, призоваха талибаните на 1 г. от сключването на сделката

Изтегляйте се от Афганистан, призоваха талибаните на 1 г. от сключването на сделката

Екстремистите излязоха със съобщение по повод една година

Агенцията обяви, че е направила проверка на похарчените 7,8 милиарда долара от 2008 г. за сгради и автомобили. Само сгради и автомобили за 343,2 милиона долара са "поддържани в добро състояние", се посочва в доклад на специалния главен инспектор за възстановяването в Афганистан (SIGAR), който следи как се харчат парите на американските данъкоплатци в продължаващата вече 20 г. война.

В доклада се отбелязва, че само 1,2 милиарда долара от 7,8 миларда долара са отишли по предназначение за плащане за сгради и автомобили.

Експерти коментират, че едно е да построиш клиника и училище, друго е да се управлява, поддържа и в много случаи да се защитава от атаки на талибаните. В допълнение Западът сериозно е подценил корупцията в Афганистан и некомпетентността в много случаи, което винаги е рецепта за провал.

НАТО към талибаните: Намалете насилието, за да се изтеглим от Афганистан

НАТО към талибаните: Намалете насилието, за да се изтеглим от Афганистан

Военните министри не се очаква да обявят конкретно решение

Американските агенции, отговорни за строителството, дори не са попитали афганистанците дали искат или се нуждаят от сградите, и дали имат техническата възможност да ги поддържат.

Прахосаните пари изглежда са в нарушение на много американски закони.