Американските въздушни удари в петък, при които може би са убити иракски войници, изглежда, че са свързани с „грешка и от двете страни”. Това заяви военният министър на САЩ Аштън Картър, цитиран от АП.

Той се обади на иракския премиер Хайдар ал Абади, за да поднесе съболезнования.

По време на посещение на американския кораб USS Kearsarge в Персийския залив Картър каза пред журналисти, че "може да се съжалява" за инцидента до западния иракски град Фалуджа.

Такива неща се случват, когато се биете рамо до рамо, както ние го правим, изтъкна той.

Според него всички индикации сочат, че въздушните удари са били грешка, която може да се случи по време на динамична битка.

Картър, който посети за два дни Ирак тази седмица, се свърза с премиера на Ирак във връзка с инцидента от американския кораб, който подкрепя международната коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия и Ирак.

Шефът на Пентагона не разкри подробности за въздушните удари.

В съобщение от американската армия обявиха, че атаките са дошли в отговор на молба и информация, предоставена от иракските сили край град Фалуджа, който е под контрола на ДАЕШ, а също така ударите са нанесени в координация с иракските сили.

Високопоставен американски представител уточни, че е имало мъгла в района и че метеорологичните условия може да са били фактор за инцидента.

Според иракчаните при ударите са загинали около 10 души. От Пентагона обявиха, че 9 иракски войници са убити при приятелски огън.

Междувременно стана ясно, че американският министър на отбраната Аштън Картър е посетил френския самолетоносач "Шарл де Гол", който е разположен в района на Персийския залив.