Въоръжените сили на САЩ ще разположат първата тежковъоръжена бронирана бригада на ротационен принцип в Европа през януари. Това е част от плановете за разполагане на американски сили в региона за подкрепа на съюзниците и за възпиране на агресията на Русия.

Това заяви генерал-лейтенант Бен Ходжис в интервю пред Defense News на годишната конференция, посветена на американската армия.

Той поясни, че Трета бригада от Четвърта дивизия от базата „Форт Карсън”, Колорадо, ще започне да товари техниката на кораби през следващите седмици и се очаква в средата на януари да пристигне на пристанище Бремерхафен, Германия.

След като пристигне на пристанището, бригадата ще премине през тест колко бързо може да разтовари корабите и да достигне до Западна Полша. Ходжис прогнозира, че разтоварването на корабите няма да бъде най-предизвикателната част, а по-скоро частта с придвижването на оборудването с железопътен транспорт или по магистрала от пристанището.

Бригадата, която ще е на ротационен принцип, ще бъде заменена с нова през септември 2017 година. Тя ще бъде прехвърлена на няколко други пристанища, за да се изпита способността за разтоварване и събиране на друго определено място, поясни генералът.

Той предвижда за три седмици бригадата да достигне до военна база до Дравско Поморске, Полша. По думите му тези учения да се прехвърлят бойни групи от германското пристанище до Полша са по нареждане на върховния главнокомандващ в Европа генерал Къртис Скапароти, за да се демонстрира бързина.

Щом веднъж бригадата бъде подготвена с оборудването, като зареждане на муниции, тестване на комуникациите и камуфлажа, за да се подготви „за като отговор при криза”, Ходжис поясни, че бригадата ще разпредели отговорностите с мисията „Атлантическа решимост”. „Атлантическа решимост” е работната рамка за американската мисия, която има за цел да подкрепи съюзниците в Европа и да възпира Русия чрез учения и операции.

Един батальон ще бъде изпратен в балтийския регион – „Атлантическа решимост Север”, докато друг батальон ще бъде разположен в Румъния и България – „Атлантическа решимост Юг”, според американския генерал.

Основата на бойния състав ще остане в Полша, конкретно в полски казарми във военни бази, където се намират едни от най-добрите военни обекти, каза още той.

Полските национални учения Anakonda се провеждат всяка година, но през 2017 година няма да бъдат провеждани. Екипът на Ходжис е помогнал за координиране възможностите американската бригада да участва в ученията Saber Guardian, които ще се проведат през юли в България и Румъния.

В ученията ще участват повече от 30 хиляди войници от повече от 20 държави, подобни като Anakonda по мащаб. Saber Guardian са свързвани и с военноморските учения Sea Breeze в Черно море.

Американският генерал добави, че Втора бригада от Първа дивизия във „Форт Рилей”, Канзас, ще замени първата бригада през септември.