Радиостанция на ДАЕШ („Ислямска държава) е разрушена при въздушни удари на американските сили в Афганистан, обявиха американски и афганистански официални лица, цитирани от АП.

Радиостанция „Гласът на халифата” на ДАЕШ до границата с Пакистан беше унищожена при два въздушни удара на САЩ, според американски военен източник.

В официално съобщение говорител на мисията САЩ-НАТО в Афганистан заяви, че американските сили са провели две въздушни бомбардировки в района Ачин в афганистанската провинция Нангархар.

Миналата година ДАЕШ започна да действа и в Афганистан – предимно на границата с Пакистан.

Радиостанцията е предавала незаконно в провинцията, пропагандирайки идеологията на терористичната организация. В предаванията многократно са заплашвани журналисти в провинциалната столица Джалалабад. Радиостанцията се е опитвал да набере млади афганистанци за каузата на терористичната организация.

Афганистански представители вярват, че радиостанцията, създадена в края на 2015 година, е била мобилна, което е позволявало лесно придвижване в граничния район и трудно проследяване.

Говорител на управителя на провинцията каза, че при ударите са убити 21 терористи от „Ислямска държава”, включително петима, които са работили в радиостанцията.

Радиото е основно средство за масова информация в Афганистан, където повечето хора нямат телевизия, а само 10% от населението има достъп до интернет. Почти всеки афганистанец има достъп до радио. В страната има 175 радиостанции.