Администрацията на Байдън заяви в понеделник, че Русия внезапно и без обяснение е отложила планираното подновяване на преговорите за контрол на оръжията тази седмица, съобщава АП.

Държавният департамент заяви, че Русия е "едностранно отложила" срещата на Двустранната консултативна комисия, която трябваше да започне във вторник в Египет и да продължи през следващата седмица. В него се казва, че Русия е обещала да предложи нови дати, но не е посочила причина за забавянето.

"Съединените щати са готови да пренасрочат на възможно най-ранна дата, тъй като възобновяването на инспекциите е приоритет за поддържането на договора като инструмент за стабилност", казаха от департамента. Няма подробности защо Русия иска отлагането или кога преговорите може да бъдат пренасрочени.

В Москва изявление на руското външно министерство, предадено от руските информационни агенции, не посочи причина за отлагането.

Двустранната консултативна комисия изработва подробности за инспекциите на САЩ и Русия на военните обекти на другите съгласно условията на договора Нов СТАРТ, последният голям пакт за контрол на оръжията между Вашингтон и Москва.

Комисията не се е събирала повече от година, първоначално поради пандемията от COVID-19, но оттогава замря поради нахлуването на Русия в Украйна. Срещата в Кайро имаше за цел да покаже, че двете страни остават ангажирани с контрола върху оръжията и поддържането на отворени линии за комуникация въпреки други различия.

При обявяването на планираното възобновяване на преговорите, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че дискусиите трябваше бъдат фокусирани изцяло върху прилагането на инспекционния процес на Нов СТАРТ и нямаше да включват обсъждане на конфликта в Украйна.

"Ние дълбоко вярваме по целия свят в трансформиращата сила и важността на дипломацията и диалога", каза Прайс по-рано. "Това демонстрира нашия ангажимент за намаляване на риска, за стратегическа стабилност, нещо, към което оставаме ангажирани, нещо, което е дълбоко в двустранен интерес, и се надяваме предстоящата среща да бъде конструктивна", каза той.

Инспекциите на американски и руски военни обекти съгласно договора Нов СТАРТ бяха прекратени от двете страни поради разпространението на коронавирус през март 2020 г. Комисията се срещна за последен път през октомври 2021 г., но след това Русия едностранно спря сътрудничеството си с разпоредбите за инспекция на договора през август в знак на протест срещу подкрепата на САЩ за Украйна.

"Изяснихме на Русия, че мерките, наложени в резултат на непредизвиканата война на Русия срещу Украйна, не пречат на руснаците и руските инспектори да извършват инспекции по Нов СТАРТ в Съединените щати", каза Прайс. "Така че се надяваме, че срещата на BCC ще ни позволи да продължим с тези проверки."

В новия договор са фиксирани следните пределни равнища за ядрените сили на Русия и САЩ - 1550 разгънати бойни заряди за всяка от страните, което е приблизително с една трета по-ниско от равнището на зарядите, предвидени от договора от 2002 г. (СНП); 700 разгънати междуконтинентални балистични ракети, разгънати балистични ракети на подводниците и разгънати тежки бомбардировачи, което е над два пъти по-ниско равнище от предвиденото в СНВ-1; 800 разгънати и неразгънати пускови установки на междуконтиненталните балистични ракети, разгънати и неразгънати пускови установки на балистични ракети на подводниците и разгънати и неразгънати тежки бомбардировачи.

Русия отказа да преговаря със САЩ в Кайро за ядрените оръжия

Русия отказа да преговаря със САЩ в Кайро за ядрените оръжия

Москва е отложила срещата, планирана за 29 ноември-6 декември