Съединените щати вярват, че руският президент Владимир Путин остава готов да използва сила срещу Украйна до средата на февруари въпреки кампанията за натиск да бъде спрян, каза висш дипломат в сряда, съобщават АФП и "Франс 24". 

"Нямам представа дали той е взел окончателното решение, но със сигурност виждаме всички индикации, че той ще използва военна сила (може би между) сега и средата на февруари", каза заместник-държавният секретар Уенди Шърман.

Шърман, която се срещна с руския си колега Лавров по-рано този месец във Виена в опит да предупреди Москва срещу нахлуването, каза, че планирането на Путин може да бъде засегнато от Зимните игри в Пекин, които САЩ и няколко съюзници бойкотират поради опасения за правата на човека.

"Всички сме наясно, че Олимпийските игри в Пекин започват на 4 февруари, има церемония по откриване и президентът Путин се очаква да бъде там", каза Шърман.

"Мисля, че вероятно президентът Си Дзинпин не би изпаднал в екстаз, ако Путин избере този момент да нахлуе в Украйна, така че това може да повлияе на времето и мисленето му".

Шърман каза, че Съединените щати "настояват за дипломация", но също така "се подготвят за най-лошото".

Тя повтори, че "дори един руски войник, който нахлува в Украйна, е много сериозен въпрос", продължение на съобщението от Вашингтон, след като президентът Джо Байдън говори за различен европейски отговор на "незначително" нахлуване.

Но тя каза, че Съединените щати се "подготвят за всякакви сценарии", от "пълно нахлуване" до "хибридни атаки или подривна дейност, саботаж или принуда".

Всяко нашествие "има огромни последици за Украйна и Европа, но също така изпраща послание до целия свят, че други автократи могат да действат толкова безнаказано и да преминат през дългогодишни международни принципи на суверенитет и териториална цялост и способността на една страна да избере своето собствени съюзи."

Русия, макар и да отрича планове за инвазия, поиска отстъпки от Съединените щати, включително гаранция, че Украйна никога няма да влезе в НАТО.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно