Пентагонът смята да похарчи над $100 млн. за изграждането на нови военни бази в България и Румъния, въпреки че администрацията на американския президент Барак Обама наскоро се отказа от плановете за разполагане на ПРО в Източна Европа.

Миналия месец от Белия дом обявиха, че се отказват от ПРО в Полша и Чехия. Още след встъпването в длъжност на Барак Обама се породиха съмнения, че правителството му може да се откаже от проекта за противоракетен щит на бившия президент Джордж Буш в момент, когато САЩ се опитват да се сближат с Русия и да подновят диалога с Иран.

Междувременно повече от 2000 американски войски, включително и две девизии от американската военна база във Вилсек, Германия, взеха участие в ученията близо до Румъния и България.
Това съобщава електронното издание на въоръжените сили на САЩ "Старс енд страйпс".

Военните тренировки започнаха в края на юни и ще продължат до края на октомври.

„Никой в Румъния или България не е възразил срещу плановете на САЩ за сътрудничество с тези две страни, откакто обявихме, че няма да разполагаме ПРО", коментира полковник Гари Ръс, командир на американските войски в Източна Европа.
"Смятам, че базите в двете страни са доказателство за силния ни ангажимент към Източна Европа", смята още полковник Ръс.

Лидерите на Чехия официално заявиха, че разбират причините за отказа от ПРО и изразиха увереност, че това няма да накърни сигурността на Чехия. В Полша също имаше разнопосочни реакции. Премиерът Доналд Туск изрази надежда, че страната му ще продължи да играе роля в новите американски отбранителни планове.

Част от военното споразумение предвижда изграждането на военна база в Румъния на стойност $50 млн., където ще се обучават 1600 войници, а другото съоръжение ще бъде изградено в България. Базата е на стойност $60 млн. и в него ще работят 2500 войници.

По първоначални планове изграждането на военната база в Румъния трябва да бъде завършено през следващите два месеца, а в България тя ще заработи през 2011 - 2012 г.

„Базите, финансирани от САЩ, съответно с 60 и 50 милиона долара, се притежават от правителствата на България и Румъния и ще бъдат използвани съвместно", добави още полковникът.

"Разполагането на войски в тези страни не само ще намали разходите, но и ще ги доближи до нестабилния Близък изток", заяви от своя страна Джеймс Робинс - експерт по национална сигурност в Съвета за външна политика във Вашингтон.

Изграждането на двете бази в Румъния и България са част от глобалната стратегия за прегрупиране, която стартира в началото на управлението на Джордж Буш и цели да премести американските военни от Германия на изток, посочи още Робинс.

Американските военни бази в България, официално наричани „военни съоръжения и обекти за съвместно ползване", са бази, предоставени за обучаване на американски войници в България.
Договорът за тях е за първоначален период от 10 години, като всяка от страните има право да прекрати неговото действие с едногодишно предизвестие.

На 24 март, 2006 г. официално беше обявено, че преговорите за базите са приключили и предстои ратифициране на договора от двете страни. Договорът беше подписан на 28 април в София от бившия държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс и тогавашния външен министър на България Ивайло Калфин.
Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г. с 155 гласа „за" срещу 20 „против". Първите американски военнослужещи пристигнаха в България през есента на 2007 година.

Американските военни бази в България до момента са 4 - полигона в Ново село, който се използва за обучение на сухопътни сили; военновъздушната база в Безмер, използвана за транспорт на сили и техники за обучение до Ново село; военновъздушната база в Граф Игнатиево - за транспорт на сили и техника. Базата е по-далече от Безмер, но с по-големи възможности за момента и складова база в Айтос - (досега използвана от българските въоръжени сили) с поддържаща функция към полигона Ново село.

Според договора на територията на България може да има до 2500 цивилни и военни по едно и също време, но тази численост може да бъде увеличавана с още 2500 души за срок от не повече от 90 дни.
Според бившия посланик на САЩ в България Джон Байърли, възможно е войниците да бъдат на ротационен принцип само за по няколко месеца, като при застъпване на отделните бригади в България може да има до 5 хиляди американски военни.