Военноморските сили на САЩ съобщиха, че ще проведат рядко учение с три самолетоносача в западната част на Тихия океан, информира АП.

Ученията ще се проведат от събота до вторник. За първи път от 2007 г. САЩ организират бойни учения с три самолетоносача в западната част на Тихия океан. В маневрите ще участват самолетоносачите "Роналд Рейгън", базиран в Япония, "Теодор Рузвелт", базиран в Сан Диего, и "Нимиц", базиран в щата Вашингтон.

Световната осведомителна агенция отбелязва, че игрите ще съвпаднат с последните спирки на президента Доналд Тръмп от азиатския му тур.

Седми флот на САЩ, който съобщи за ученията, не разкри точното местоположение на маневрите, но наскоро официални американски представители обявиха, че възнамеряват да демонстрират решимостта на Съединените щати със съюзниците им Япония и Южна Корея на фона на продължаващата криза с КНДР.

Наскоро американски стратегически бомбардировачи прелитаха на учебни мисии до крайбрежието на КНДР, а тази седмица Тръмп съобщи по време на посещението си в Южна Корея, че САЩ имат подводници в региона.

Американският лидер посети Япония, Южна Корея и в момента е в Китай. В края на обиколката си той ще посети Виетнам и Филипините.

В края на октомври генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Обединените щабове на въоръжените сили на САЩ, заяви пред репортери на Хавайските острови, че самолетоносачите не са насочени към КНДР и че разгръщането им в региона е "рутинна демонстрация на ангажимента ни в региона".