Съединените щати ще намалят присъствието си в Ирак, според командващия Централното командване на САЩ. Генерал Франк Маккензи-младши, командир на Централното командване на САЩ, заяви на 19 ноември 2020 г., че условията позволяват да се намали броят от приблизително 3000 на 2500 военнослужещи, съобщиха световните информационни агенции.

"Напредъкът на иракските сили за сигурност позволи на Съединените щати да намалят позицията си в Ирак", каза Макензи. "Затворихме бази и ги предадохме на иракския контрол и продължаваме напред с решението на президента да намали силите си в Ирак до 2500 души".

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

Това става преди Байдън да влезе в Белия дом

Въпреки оттеглянето, Маккензи обясни, че отношенията с иракските служители остават важен приоритет за американския CENTCOM и ръководството на CJTF-OIR.

"Правителството на Ирак ясно посочи, че иска да запази партньорството си със Съединените щати и коалиционните сили, докато продължаваме да завършваме борбата срещу ИДИЛ", каза Макензи.

Размерът на въоръжените сили в Ирак ще влезе в сила до 15 януари 2021 г. Не се планира изтеглянето на силите от около 1000 войници от Сирия.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър К. Милър потвърди това през ноември.

Припомняме, че това ще се случи броени дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън.

Франция обяви, че е против едностранното оттегляне на САЩ от Афганистан и Ирак предвид борбата срещу ислямисти.

Талибаните изразиха през октомври задоволство от изразеното по-рано намерение на Тръмп да изтегли всички американските войски от Афганистан преди края на годината.

Тръмп намалява войските в Ирак и Афганистан до средата на януари?

Тръмп намалява войските в Ирак и Афганистан до средата на януари?

Преди месец обеща до Коледа

По-рано Милър подчерта, че САЩ са ангажирани да победят "Ал Кайда", 19 г. след терористичните атаки на 11 септември. Според него групировката е близо до поражение. "Мнозина са изморени от войни - аз съм един от тях... Ние посрещнахме предизвикателство: дадохме всичко от себе си. Сега е времето да се прибираме вкъщи".