Военното министерство на Русия обяви, че Централното командване на ВВС на САЩ се е извинило за опасно близото преминаване на американски самолет до руски самолети в Сирия, съобщават руски медии.

Вчера обаче "Франс прес" съобщи, позовавайки се на американски представители, че руски боен самолет е прелетял опасно близо до американски изтребител над Източно Алепо. Инцидентът е станал на 17 октомври вечерта, когато руски боен самолет е ескортирал по-голям разузнавателен самолет, маневрирайки в близост до американски самолет, обяви генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Джеф Харигън.

Руски боен самолет прелетя на 800 м от американски изтребител в Сирия

Руски боен самолет прелетя на 800 м от американски изтребител в Сирия

Агенцията отбелязва, че инцидентът подчертава

Руският самолет беше на половин миля (800 метра), добави той.

Говорител на руското министерство уточни, че американски разузнавателен самолет с AWACS - далечно радиолокационно откриване и управление, е нарушил правилата и опасно е подходил към руски Су-35 в Сирия.

"На 17 октомври екипажът на американски самолет E-3 AWACS се спусна почти с 1 километър надолу от височината си, което е в нарушение на регулациите за безопасност и опасно се приближи до руски боен самолет Су-35 в нарушение на всички правила за безопасност в сирийското въздушно пространство до Дейр ез Зор", обясни генерал-майор Игор Конашенков.

Малко след инцидента командването на руските Въздушно-космически сили в базата "Хмеймим" в Латакия, Сирия, се е свързало с американската страна, за да поиска обяснение, добави говорителят.

Представители на командването на ВВС на САЩ се "извиниха за инцидента и обещаха да работят с пилотите, за да се избягват в бъдеще подобни ситуации", поясни Конашенков.

Москва е изненадана от опитите на Пентагона да прехвърли вината върху руските сили, заяви представителят.

По думите му Москва предварително е информирала за маршрута на руския самолет.

Този инцидент доказва, че установеното ефективно сътрудничество между руските и американски пилоти позволява да се избягват подобни инциденти в бъдеще, заключи той.