Дни преди последния ядрен тест на Северна Корея администрацията на президента на САЩ Барак Обама тайно се е съгласила да участва в преговори в опит за официално прекратяване на Корейската война, отказвайки се от дългогодишно условие Пхенян да предприеме първо стъпки за съкращаване на ядрения си арсенал, пише „Уолстрийт джърнъл”.

Вместо това, САЩ са призовали ядрено-оръжейната програма на КНДР да бъде просто част от разговорите. Пхенян е отказал контрапредложението, според американски официални източници, запознати със ситуацията. Обаче ядреният тест на 6 януари е сложил край на дипломатическия гамбит.

Епизодът, станал чрез обмен в ООН, е един от няколко неуспешни опита да се обсъжда ядреното разоръжаване на Северна Корея по време на втория мандат на Барак Обама, докато САЩ в същото време преговаряха с Иран за ядрената програма на персийската държава.

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба
на живо

Северна Корея разгневи света с тест на водородна бомба

Информацията беше съобщена в ефира на централната севернокорейска телевизия, тестът нареден лично от лидера Ким Чен ун

Държавният департамент призна вчера, че САЩ са се свързали с КНДР, отбелязвайки, че е станало в съответствие с дългогодишните цели на Вашингтон.

За да бъде ясно, севернокорейците са тези, които предложиха обсъждане на мирен договор. Ние внимателно разгледахме предложението и заявихме ясно, че ядреното разоръжаване трябва да бъде част от всяка дискусия, каза говорителят на департамента Джон Кирби, допълвайки, че Пхенян е отхвърлил условието на САЩ.

Обама е посочил, че е открит за подобно споразумение с КНДР като сключеното с Иран. Но Белият дом разглежда Северна Корея като много по-непрозрачна и неотзивчива. Това са последните безплодни опити за дипломатически преговори между двете държави през последните години.

Според експерти за Северна Корея спечелването на мирен договор е основата в американските отношения.

Корейската война между Северна Корея и Южна Корея, продължила от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 г., завършва без официално мирно споразумение.