Военният министър на САЩ Леон Панета заяви, че плановете за обявяване на зона, забранена за полети над Сирия, не е на дневен ред въпреки настоятелните призиви на сирийските бунтовници, които искат защита от увеличаващите се въздушни атаки.

Припомняме, въвеждането на подобна зона от НАТО в небето над Либия доведе до бърза развръзка за режима "Кадафи".

В интервю за Асошиейтед Прес Панета изтъкна, че е убеден, че САЩ могат успешно да подкрепят такива действия за Сирия, но затова се изисква „важно, важно политическо решение", което не е направено.

Планираме за редица непредвидени обстоятелства и едно от тях е обявяването на зона, забранена за полети, изтъкна той, подчертавайки, че това е трудно да се приложи.

По думите му САЩ са се насочили към предотвратяване разпространяването на сирийски химически и биологически оръжия, също така предоставяне на хуманитарна помощ.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заяви наскоро, че Вашингтон и Турция са обсъждали редица стъпки, включително въвеждане на зона, забранена за полети в някои части на Сирия.

Бунтовните изразяват негодувание затова, че САЩ им осигурява ограничена подкрепа.

Припомняме, миналата година САЩ и съюзниците от НАТО успешно наложиха такава зона в Либия, която помогна на либийските бунтовници да отстранят дългогодишния лидер Муамар Кадафи. За разлика от Либия Сирия има относително по-модерни противовъздушни системи за отбрана.