САЩ заявиха, че ще окажат незабавна помощ на Индия в пандемията - в азиатската страна стремителното нарастване на случаите на COVID-19 може да доведе до крах на здравната система, съобщи ABC News.

"Както Индия оказа помощ на Съединените щати в началото на пандемията, когато нашите болници бяха претоварени, САЩ са изпълнени с решителност да помогнат на Индия в трудна минута", заявила пресаташето на Съвета за национална сигурност на САЩ Емили Хорн.

По думите й, американската страна работи денонощно, за да помогне с наличните материали и ресурси, а "специфична суровина", необходима за производството на ваксината Covishield в Индия ще бъде изпратена незабавно. Covishield е индийската версия на препарата на AstraZeneca. САЩ ще подпомогнат и производството на индийската ваксина BioE.

В средата на януари в страната започна масова ваксинация, но въпреки това засега не успява да овладее разпространението на инфекцията.

Индия започва масова ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари

Индия започва масова ваксинация срещу COVID-19 от 16 януари

Страната се надява да имунизира 300 млн. души през първите 6-8 месеца на тази година

Съединените щати изпращат в Индия и средства за индивидуална защита, лекарства, бързи тестове, апарати за обдишване.

По думите на Хорн, САЩ разглеждат варианти за спешно осигуряване на производство на кислород и съпътстващи материали в Индия и изпращат в страната група здравни експерти от Центъра за контрол върху заболяванията.

Заразените с коронавируса в Индия вече са над 17.6 милиона, а жертвите на болестта доближават 198 хиляди, показват данните на Worldometers.

Индия пак счупи рекорда за COVID заразени, близо 350 000 за 24 часа

Индия пак счупи рекорда за COVID заразени, близо 350 000 за 24 часа

Това е четвърти рекорден ден поред